Diari La Veu del País Valencià
Ens compren el café no només perquè les càpsules són compostables, sinó perquè està bo

VALÈNCIA. La tercera onada del café ha arribat a València. Es tracta d’un moviment que ha començat als països nòrdics i que busca produir café de qualitat, botant-se els intermediaris i garantint als agricultors un preu just pel seu producte. María, Isabel i Carlos Restrepo van conéixer aquest moviment a Berlín, on els tres es van mudar després d’acabar els seus respectius estudis universitaris a València. Com que els tres germans són colombians i sempre han tingut una relació estreta amb el món cafeter, van decidir sumar-se al moviment i muntar una empresa.

La tasca d’emprendre sempre és complicada i ells van considerar que a València ho tindrien més fàcil que a cap altre lloc. Així, ja fa més d’un any que els germans venen café i fa quatre mesos que el comercialitzen en format de càpsules compostables. Amb aquest projecte, anomenat Elixir, intenten apropar als valencians el café de qualitat tractant de reduir al màxim la petjada ambiental.

Com van començar amb el negoci del café?

Isabel Restrepo: Vam començar amb el negoci del café en verd acabat de cultivar, el portàvem a Europa i el veníem a microtorradores. Nosaltres des de menuts hem tingut molta relació amb el món del café. És un món que està passant una crisi perquè els agricultors no estan rebent cap benefici. El preu del café està tan baix en els mercats perquè el preu es fixa en borsa i els agricultors no veuen cap benefici. Això és increïble, perquè al final els cafés de qualitat costen molts diners i podrien estar guanyant molt més. Nosaltres vam voler participar en la tercera onada del café i aprofitar que ja teníem accés a agricultors. Vam decidir posar-nos en marxa a València perquè és el lloc on els tres vam anar a la universitat, on emprendre seria més fàcil per als tres. A més, ens agradava València per tot el que véiem que es movia ací en l’àmbit de l’alimentació i amb les start-ups. I fa 4 mesos vam decidir llançar les càpsules.

María Restrepo: Ara som els primers que venem café d’especialitat en càpsules.

D’on porten el café?

MR: De Colòmbia. El millor café creix a Nariño. La cooperativa amb la qual treballem nosaltres està en una comunitat que s’anomena Buesaco i que està en la vessant del volcà Galeras, el més actiu de Colòmbia. El café es cultiva a 2.200 metres d’altura amb cendra volcànica. Aleshores, com el volcà està encara actiu, la terra està calenta però la superfície està freda. Està lliure de patògens, no necessita cap mena de pesticides i és orgànic. Per això és un café d’especialitat. El fet que estiga a una gran altura i en un volcà li dona eixa característica especial que el diferencia d’altres cafés colombians.

Com es van posar en contacte amb la cooperativa?

MR: Fa més de 4 anys que treballem amb ells perquè al principi els compràvem el café en verd i el comercialitzàvem. Els vam ajudar a professionalitzar el cultiu, les exportacions… Ens vam posar en contacte amb ells perquè són una regió cafetera, vam anar, vam parlar amb la cooperativa i es van unir més famílies. Ara en són més de 300, cadascuna té cultius de no més de 10 hectàrees. Així, es van ajuntar en la cooperativa perquè van veure el benefici del comerç directe. Al principi érem compradors exclusius i ara ja tenen més exportacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa