Diari La Veu del País Valencià
La justícia condemna a sis mesos de presó l’únic acusat pels falsos empadronaments a Cabanes l’any 2007

VALÈNCIA. Tretze anys després que es presentara la denúncia, ha acabat el cas contra l’empadronament irregular a Cabanes (la Plana Alta) de veïnat d’altres municipis per a poder votar en les eleccions municipals del 2007. Segons informa Compromís en un comunicat, la justícia ja ha emés sentència condemnatòria. Concretament, sis mesos de presó, multa de 1.800 euros i pagament de les costes per a l’única persona acusada.

El jutjat penal número 1 de Castelló va celebrar aquest febrer el judici pel cas de la suposada manipulació de censos a Cabanes. Allà estaven citats a declarar com a testimonis una desena de persones, així com un únic acusat, el veí de la Vall d’Uixó Pascual Adsuara.

Segons es pot llegir en un extracte de la sentència facilitat per Compromís, l’11 de desembre del 2006 l’acusat va presentar a l’Ajuntament de Cabanes una sol·licitud d’inscripció en el padró municipal d’habitants a nom d’una dona sabent que aquesta no tenia la intenció d’empadronar-se en aquesta localitat ni havia prestat el seu consentiment per a la presentació d’aquesta sol·licitud. A més, l’acusat també era conscient que la firma que constava en el document no era d’aquesta dona, sinó d’una tercera persona. Per tot això, el jutjat condemna Adsuara com a autor penalment responsable “d’un delicte de falsedat en document oficial, amb la circumstància atenuant de dilacions indegudes”.

En el seu moment, l’aleshores regidor de Cabanes Carles Mulet va denunciar que una quarantena de persones de la Vall d’Uixó “i de l’entorn del gendre de l’empresari Jesús Ger, amo del complex Marina d’Or, amb grans interessos en el municipi”, s’havien empadronat massivament dies abans que acabara el termini hàbil per a poder votar en les eleccions municipals. Aquestes persones es van empadronar en domicilis propietat de l’aleshores alcalde del municipi i candidat a la reelecció, Artemio Siurana, de nebots seus i de dirigents del PP.

Segons descriu Mulet, “cap d’aquestes persones va viure ni un sol dia al municipi, i malgrat que el cas es va denunciar i que es va prendre declaració judicial als empadronats que van confirmar la seua nul·la vinculació amb el municipi, sí que van acudir a votar a les municipals”.

En la nota, Compromís també afirma que “el cas ha viscut tota classe de vicissituds”. “Des del mateix equip de govern es van destinar recursos municipals contractant serveis jurídics per a entorpir sistemàticament la instrucció”, continua la nota. I afegeix: “Es va arribar a arxivar en diverses ocasions, fins que al final els dirigents polítics o els funcionaris imputats van quedar a un marge i simplement es va centrar el cas en la falsificació d’una firma, amic personal del gendre de Ger”. Aquesta és la persona que ha acabat condemnada.

Mulet ha valorat aquest dijous la sentència: “No és ni molt menys una sentència satisfactòria; el frau electoral ha quedat impune, i es demostra que la legislació actual té greus llacunes i que permet a persones alienes a un municipi alterar la voluntat municipal amb el simple gest d’empadronar-se en uns domicilis en els quals mai viuran, en pobles amb els quals no tenen cap vincle, tot per al benefici de tercers, que també han quedat impunes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa