Diari La Veu del País Valencià
Els turistes estrangers, cada vegada més rendibles

VALÈNCIA. El turisme internacional que atrau el País Valencià és cada vegada més rendible. Mentre que l’increment de visitants en temporada baixa s’ha estancat, els ingressos que deixen són cada vegada majors, i no perquè es queden més dies, sinó perquè gasten més.

Segons les xifres fetes públiques dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els turistes internacionals que van passar les vacances a València el mes de juny van gastar 919,81 milions d’euros al territori. Aquesta xifra suposa un augment de 71,61 milions d’euros en relació al mateix mes de l’any passat.

Entre gener i juny han passat pel territori valencià 4.146.987 turistes estrangers –només un 1% més que el 2018–, que han gastat 3.950,96 milions d’euros en total. Això vol dir que enguany els visitants han gastat un 4,3% més que el 2018, quan la xifra de despesa va arribar als 3.788,4 milions.

Així, la despesa mitjana que cada turista fa durant la seua estada al País Valencià és de 983 euros, 42 més que l’any passat. La despesa mitjana diària per persona és de 91 euros, 18 euros més que el 2018.

En aquest cas, l’augment de la despesa no està relacionat amb l’augment de visitants, ni tampoc amb el fet que els turistes allarguen la seua estada. Segons les dades de l’INE, al juny de 2018 els visitants estrangers passaven de mitjana 10 dies al País Valencià. Enguany, l’estada mitjana s’ha reduït un dia, i en passen 9.

Tot i la incertesa generada pel Brèxit, la majoria dels visitants durant els primers mesos de l’any van vindre des del Regne Unit. Així, els britànics ocupen encara el 32,8% de la quota del mercat. Els segueixen els francesos, amb el 14,5%.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que s’ha mostrat “prudent” davant les dades, ha destacat que aquest increment en la despesa “anima a continuar treballant per un model turístic sostenible basat en la rendibilitat”. I és que un dels principals reptes del departament de Turisme és atraure el turista cosmopolita.

Es tracta d’un perfil de turista que no busca, o no només busca, el turisme de sol i platja, sinó que també està interessat en la cultura, la gastronomia, l’arquitectura i el turisme d’experiències. A més, es caracteritza per tindre un elevat poder adquisitiu.

Xifres de rècord i els treballadors en peu de guerra

Mentre que el sector aconsegueix xifres rècord, els treballadors de l’hostaleria de la demarcació de València lamenten que l’augment de la rendibilitat no es tradueix en millores per a les seues condicions laborals. Segons van denunciar dimecres en una protesta convocada per CCOO i UGT, el sou dels treballadors de l’hostaleria porta congelat des del 2014, i sindicats i patronal no arriben a un acord per a renovar el conveni col·lectiu del sector.

Després d’un any de negociacions, les postures segueixen allunyades en matèria salarial i de millores en les condicions de treball. La patronal ofereix una pujada salarial del 6% en quatre anys enfront del 15% que els sindicats reclamen en el mateix període. Els salaris del sector estan congelats des del 2014, quan van pujar per última vegada. Segons el sindicat, des del 2015 els treballadors del sector han perdut quatre punts de poder adquisitiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa