Diari La Veu del País Valencià
El Tempir denuncia exclusió lingüística en les festes d’Elx després de 29 anys sense cap pregó en valencià

VALÈNCIA. L’entitat per a la defensa i la promoció de l’ús social del valencià El Tempir d’Elx ha denunciat en un comunicat que les festes de la ciutat se celebren “en castellà un any més”. Especialment, remarquen dues qüestions: d’una banda, que en els últims 29 anys cap pregó dels festers s’haja fet íntegrament en valencià, i, de l’altra, que la programació lúdica no està dissenyada per a tota la ciutadania il·licitana; especialment, per a aquells que demanen programació festiva en valencià.

El col·lectiu critica que, mentre que en altres municipis les festes pretenen erigir-se com un espai de socialització i s’intenta que tothom se senta “representat i respectat”, a Elx no es produeix aquesta situació. L’entitat denuncia que les festes de la ciutat il·licitana no són ni “tan inclusives ni tan igualitàries”, ja que pràcticament en els 30 últims anys cap persona ha fet el pregó íntegrament en valencià.

De fet, denuncien que tret d’algunes frases o expressions populars com el ‘Misteri d’Elx’, la ‘Festa d’Elx’, la ‘Nit de l’Albà’ o ‘La Nit de la Roà’, “ací acaba l’ús de la llengua públicament des del balcó de l’Ajuntament”. Per aquesta raó, des del Tempir ho consideren com “una oportunitat perduda” per a socialitzar la presència del valencià a l’espai públic i “caminar cap a la senda de la normalitat i la igualtat lingüística”.

D’altra banda, també reivindiquen una programació de festes pensada per a tota la ciutadania. “Novament s’ha exclòs aquell sector de la població que vol gaudir d’activitats festives en valencià”, afegeixen. Posen l’exemple de les Falles o de la Fira de Juliol de València, on s’organitzen concerts de música en valencià “amb gran èxit de públic”.

A més, recalquen que el municipi està “condemnat a no comptar amb una oferta cultural i musical estable en valencià”, tot i que a l’Ajuntament d’Elx i a València governen els mateixos partits: Compromís i el PSPV. Això sí, a la ciutat il·licitana els socialistes compten amb 12 regidors i els nacionalistes, amb 2; mentre que a València Compromís supera el PSPV.

Així mateix, critiquen que les úniques activitats en valencià són les que es van organitzar el 2017 amb un concert d’Auxili i Atupa al CEIP Candalix que va congregar 3.000 persones. Una xifra que, recalquen, “no és habitual en una ciutat que no genera una oferta cultural estable ni satisfà la demanda existent”.

Per aquesta raó, l’entitat critica que el valencià “no tinga el mateix tracte igualitari” en les festes i que estiga relegat únicament a “cartells i fullets informatius”. Així, conclouen qualificant de “lamentable” que la llengua siga “bandejada” en el nucli central de la festa il·licitana i que no s’aprofite per a “enfortir-la”.

Comparteix

Icona de pantalla completa