El projecte de la V-21 defensat pel PSPV rebaixa sols un quart les expropiacions i perjudica més els llauradors

El Partit Socialista ha defensat en els últims dies l'afirmació falsa que la modificació acceptada pel ministre Ábalos redueix un terç la zona afectada per l'ampliació de l'autovia
28 setembre 2019 06:00h
el nou pla d'expropiacions ha provocat que alguns llauradors hagen d'acudir als tribunals per a exigir la compensació que han deixat de rebre per aquests terrenys. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El renou mediàtic provocat arran l'enderrocament del Forn de Barraca, víctima de les obres d'ampliació de la V-21, ha provocat multitud de reaccions polítiques. En els últims dies, des del PSPV s'ha acusat els seus socis de govern, Podem i Compromís, de voler-ne fer un ús partidista i s'ha reiterat que el govern de Sánchez va modificar el projecte original –que va ser elaborat durant el mandat de Rajoy– per a reduir "en un terç" l'extensió d'horta afectada. 

Aquesta afirmació és falsa de partida, en tant que el projecte original preveia l'expropiació forçosa de 80.000 m2 i la modificació dels socialistes, anunciada a finals del 2018, va rebaixar aquesta xifra fins als 62.000 m2. És a dir, que la rebaixa no arriba a un quart de l'extensió inicial. 

Per la seua banda, aquest divendres, en la roda de premsa del Consell, la vicepresidenta Mónica Oltra no va afirmar en cap moment que s'haguera reduït en un terç l'afectació sobre l'horta, però sí que va assenyalar que gràcies a les al·legacions de la Generalitat es va aconseguir aquesta reducció de 18.000 m2. Es tracta d'una reducció que, en la pràctica, resulta fictícia. 

Açò es deu al fet que la major part d'aquest terreny, uns 13.000 m2, correspon a parcel·les que anaven a ser expropiades al complet, però que amb la modificació del projecte només seran expropiades a partir d'on passe la línia paral·lela a l'autovia. El resultat és que la part que "se salva" són cantons inconnexos que deixen de tindre valor productiu, ja que la seua grandària varia entre els 12 i els 600 m2, una extensió que provoca que al llaurador no li isca rendible treballar-la i l'acabe abandonant. En les imatges que es mostren a continuació pot comparar-se en què consisteix aquesta modificació sobre els plànols.  

Imatges cedides per Per l'Horta

Aquesta reducció fictícia de l'afecció es podia comprovar també en el cas del Forn de Barraca. Amb la modificació del pla, va deixar d'expropiar-se un triangle d'uns 20 m2 ubicat al pati de l'edificació que, a hores d'ara, també ha quedat cobert de runes. És a dir, el Ministeri tan sols va deixar d'expropiar els terrenys que en cap moment va necessitar per a l'obra a costa de deixar d'indemnitzar els propietaris pels terrenys que deixa inutilitzats. 

En aquest sentit, el nou pla d'expropiacions ha provocat que alguns llauradors –com és el cas de Lluís Fontelles, propietari del Forn– hagen d'acudir als tribunals per a exigir la compensació que han deixat de rebre per aquests terrenys. Des del col·lectiu Per l'Horta, que ja va denunciar aquests fets quan es va presentar la modificació del pla al març, consideren la modificació "una burla i un càstig" pel fet d'haver-se oposat al fet que el projecte arrasara els 80.000m2 inicials. 

D'altra banda, la resta de terrenys expropiats corresponen al fet que el nou pla inclou en les zones d'expropiació les actuals vies de servei. Però, en conjunt, la quantitat d'horta que passarà a estar asfaltada continua sent la mateixa que en el projecte original del PP, que es va plantejar el 2009. 

Tot i que en el moment en què l'aleshores consellera d'Obres Públiques, María José Salvador, va exclamar satisfeta que "el 100% de les reivindicacions valencianes" havien sigut satisfetes pel ministre Ábalos, el ben cert és que una reivindicació històrica dels veïns d'Alboraia, la passarel·la que connecte per dalt l'autovia amb Port Saplaya, mai no va estar inclosa en el nou projecte. Més tard, Foment tan sols va comunicar que ho afegiria en una posterior modificació. Allò que sí que es va afegir des del primer moment va ser que el nou carril de la V-21 seria per a bus i VAO (vehicles amb dos o més ocupants).

Les obres que vindran

Des dels col·lectius en defensa de l'Horta Nord de València adverteixen que l'ampliació de l'autovia és una primera expedició del que està plantejat que vinga després. Una de les obres previstes és la connexió amb l'accés nord del port de València, que vindria de la mà de l'ampliació de la infraestructura portuària –que segueix endavant tot i l'oposició de l'Ajuntament– i que obligaria a construir un túnel per al trànsit de camions, a falta d'altres alternatives. L'altra és l'obertura del pas per a una futura línia d'AVE en direcció a Castelló de la Plana, encara en fase d'estudi. 

En cas que es realitze l'accés nord al port, quedarien incomunicats uns altres 6.000 m2 que corresponen a nou parcel·les ubicades entre aquest punt i la V-21. 

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next