El govern espanyol aprova l'exhumació de Franco i el trasllat de les restes al Pardo

Carmen Calvo anuncia que la reinhumació serà el 10 de juny al matí
15 març 2019 13:21h
S'ha aprovat obrir la tomba del Valle de los Caídos i traslladar les restes al cementeri de Migorrubio, al Pardo, el 10 de juny. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El govern espanyol ha donat llum verda aquest divendres en la reunió del Consell de Ministres a la reinhumació de Franco. Així, s'ha resolt l'expedient d'exhumació i s'ha aprovat obrir la tomba del Valle de los Caídos i traslladar les restes al panteó de Mingorrubio, al Pardo, el 10 de juny al matí.

Així ho ha donat a conéixer la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. 

El cementeri de Mingorrubio és de titularitat estatal i allà es troben les restes de l'esposa del dictador, Carmen Polo. Aquest ha sigut el lloc triat davant la negativa de la família Franco a donar una alternativa viable. Segons Calvo, el seu executiu considera que aquest lloc reuneix "les condicions idònies de seguretat i d'adequació per a rebre unes restes humanes".

La vicepresidenta ha remarcat que ara es complirà la llei, ja que es farà que el dictador "no estiga en un lloc públic, en una tomba d'Estat, en un lloc d'exaltació". Això ha sigut possible gràcies a un procediment administratiu que es va iniciar l'agost del 2018 i que aquest divendres ha arribat al seu últim acord.

L'executiu conclou així el procediment per a exhumar Franco tot i el recurs presentat per la família del dictador al Tribunal Suprem, que demana la suspensió cautelar de la decisió del govern espanyol. 

El govern espanyol ha defensat que la ubicació triada "reuneix les condicions idònies" i "no planteja problemes d'ordre públic i seguretat ciutadana". 

Calvo ha remarcat que el termini acordat fins al dia de l'exhumació i reinhumació, el 10 de juny, dona una "protecció important" a la família i ha afirmat que el seu govern "està sempre disposat a acatar les resolucions judicials".

next