Diari La Veu del País Valencià
Llíria té dues competidores valencianes que també volen que la UNESCO les declare Ciutats de la Música 

VALÈNCIA. La UNESCO obri aquest any 2019 la convocatòria per a reeditar la seua Xarxa de Ciutats Creatives, un distintiu amb què la institució internacional reconeix la tasca cultural en què destaca un municipi, entre d’altres, la música, un reconeixement al qual Llíria (el Camp de Túria) va anunciar que aspirava a finals de 2018. El municipi edetà ho feia com a únic candidat fins a aquest passat mes de desembre, en què Bunyol (la Foia de Bunyol) va decidir sumar-se a la carrera. A les dues localitats els acaba d’eixir una tercera contrincant, després que aquest dijous, Cullera (la Ribera Baixa) informara que també vol aquest reconeixement per la seua activitat musical.

En l’actualitat, la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO està integrada per 64 municipis de 44 països i existeixen sis modalitats a les quals poden optar les localitats, segons siga el fort d’aquestos, com ara la gastronomia; l’artesania i les arts populars; les arts digitals; el disseny; la literatura; el cinema, i la música. En 2017 va ser l’última vegada que la institució va obrir el termini per a renovar els distintius, un segell que, com apunta la mateixa entitat internacional, cal mantindre a través d’un compromís ferm –això implica mantindre uns estàndards d’activitat cultural en la disciplina– i una avaluació que efectuen els responsables de la UNESCO a cada Estat.

Llíria va ser la primera a anunciar que aspirava a obtindre el distintiu de Ciutat de la Música. Per això, des de finals del 2018 va anunciar que iniciava els tràmits per a arravatar-li el reconeixement a Sevilla, la ciutat de l’Estat que fins ara ostentava el reconeixement. De fet, el municipi del Camp de Túria va aconseguir que les Corts es pronunciaren el passat 25 d’octubre a través d’una declaració institucional i va ser designada pel parlament com a Ciutat Valenciana de la Música.

La ciutat del Camp de Túria compta amb dues de les bandes de música més antigues de l’Estat i, de fet, una d’elles, la Primitiva, està immersa aquest 2019 en les celebracions del 200 aniversari. Però, si Llíria té la Unió Musical i la Primitiva, Bunyol acull la Artística i la Armónica, dos agrupacions bandístiques que junt amb les edetanes integren el grup de formacions amb més premis musicals de l’estat espanyol. I si Llíria volia ser Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO, el poble de la Foia també ho desitjava i, per això, a finals de desembre van sol·licitar per escrit a la Diputació de València que els donara suport institucional.

La corporació, que ja havia rebut la petició institucional de Llíria, va fer extensiu el pronunciament a Bunyol. Però en aquesta picabaralla entre localitats perquè la UNESCO les designe ciutats de la música, Llíria duu la capdavantera, perquè el passat 4 de gener va fer la presentació oficial a la població durant un concert al qual van acudir diferents càrrecs polítics per a palesar el suport institucional. Això no obstant, en aquest procés de rebre adhesions tant els edetans com els de Bunyol van rebre el suport explícit del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, a la darrera edició de Fitur, a Madrid.

Tanmateix, en la batalla entre les dues localitats, Llíria compta amb un projecte ja definit i dirigit per la professora de la Universitat Politècnica de València Maria José Viñals.

Cullera, la tercera en discòrdia

Si per alguna cosa són conegudes Llíria, Bunyol i Cullera és per les seues llorejades bandes de música. Entre les tres poblacions acumulen les sis societats musicals més premiades d’Europa i el major nombre de músics del País Valencià. Les sis agrupacions formen el denominat G-6 bandístic, integrat per la Unió i la Primitiva de Llíria, la Artística i la Armonica de Bunyol i la Santa Cecília i l’Ateneu de Cullera (la Ribera Baixa).

La competitivitat entre les sis bandes de música ha sigut històricament altíssima, encara més quan s’han enfrontat entre elles en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València però justament aquesta hegemonia en les competicions les va dur fa uns pocs anys a constituir una associació conjunta per a celebrar concerts a les tres localitats al llarg de l’any.

Però, malgrat les bones formes i el treball conjunt, si Llíria havia pres la davantera per a aconseguir el distintiu de la UNESCO, prompte Bunyol va cobdiciar el trofeu i la tercera en discòrdia, Cullera, va anunciar aquest dijous que se sumava al procés.

La població de la Ribera Baixa posarà en marxa el 14 d’abril –coincidint amb les Festes Patronals– el Festival CullerArts, on actuarà, segons va informar l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, l’Orquestra Simfònica de la Radiotelevisió Espanyola amb la direcció del valencià Cristóbal Soler –qui va ser en el passat director d’una de les dues bandes de la localitat–.

“Una aposta per la música que completa el ric patrimoni musical del nostre poble, que reforça la candidatura a Ciutat Cultural de la Música” que “en breu presentarem davant la UNESCO”, va apuntar l’alcalde sobre la intenció d’aspirar a la distinció a què també opten Llíria i Bunyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa