Diari La Veu del País Valencià
La dissolució de les Corts deixa sense aprovar set de les quinze lleis compromeses pel govern del Botànic

VALÈNCIA. Set de les quinze lleis compromeses en l’acord pressupostari signat el passat 30 d’octubre entre el Consell i Podem perquè foren aprovades abans de les eleccions autonòmiques finalment quedaran pendents per la dissolució anticipada de les Corts.

El president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el portaveu de Podem a les Corts, Antonio Estañ, van signar a finals d’octubre un acord per a facilitar l’aprovació dels últims pressupostos de la legislatura que incloïa un apartat per a impulsar quinze lleis abans d’acabar-la.

L’acord pretenia donar prioritat a diverses lleis que estaven en tramitació a les Corts i que els signants del pacte de govern del Botànic consideraven “fonamentals” en diversos sectors, des de la millora de les infraestructures a la defensa del territori o la protecció social dels més vulnerables.

De les quinze lleis enumerades se n’han aprovat huit. Així, han rebut llum verda la llei de serveis socials inclusius, la d’infància i adolescència, la d’ordenació del territori (LOTUP), la d’estructures agràries, la d’igualtat de les persones LGTBI, la de mediació, la dels grups d’interés i la dels drets dels consumidors davant les titulitzacions hipotecàries.

Què es queda pendent?

La dissolució de les Corts després de l’avançament electoral aquest passat dilluns suposa que caiguen totes les iniciatives que estaven en tramitació, de manera que es deixa sense poder aprovar-se la proposició de llei de Podem sobre les competències de les diputacions que aquest grup va demanar que es tramitara per lectura única però la resta de grups es va oposar per a poder presentar esmenes.

També es queda pendent la reforma de la llei del Consell Audiovisual perquè la presidència d’aquest òrgan la trien les Corts i no el president de la Generalitat, que s’anava a debatre aquest dimarts en comissió, i la proposició de llei de Podem sobre prevenció de residus i foment de l’economia circular.

Altres assumptes que no prosperaran són la modificació de la llei d’expresidents de la Generalitat impulsada per Podem i que havia sigut motiu d’enfrontament en el si del Botànic, el projecte de llei de la Sindicatura de Greuges, la llei del joc i la proposició de llei per a modificar la llei de seguretat ferroviària.

La setena norma recollida en l’acord pressupostari que haurà d’esperar a una altra legislatura és la proposició de llei electoral valenciana, que va ser rebutjada en el ple per l’oposició de Ciutadans, encara que estava pendent de debatre’s la que va presentar el PSPV en solitari, que figurava en el ple d’aquesta setmana.

A més a més, aquest dimarts s’havia de debatre en comissió el projecte de llei sobre l’Institut Cartogràfic, que no figura en l’acord entre el Consell i Podem, però la tramitació del qual s’anava a aprofitar per a corregir “un error de transcripció” d’un article de la LOTUP.

El ple d’aquesta setmana –estaven programats tres plens abans d’acabar la legislatura– incloïa així mateix el debat d’una proposició de llei de tots els grups menys Ciutadans per a recuperar el dret civil valencià a través d’una reforma de la disposició addicional segona de la Constitució. També figurava en aquest ple una proposta conjunta de PSPV, PP i Ciutadans per a derogar l’obligació de tindre un segon metge en els bous al carrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa