Diari La Veu del País Valencià
El director de recursos humans de Divalterra, sobre les contractacions d’alts càrrecs: És tot una il·legalitat

VALÈNCIA. El director de Recursos Humans de Divalterra, Vicente Domingo, va acudir el 26 de gener del 2018 al despatx de José Luis Pellicer, responsable de Dret Públic de l’empresa dependent de la Diputació de València, per a advertir-lo sobre un correu que els havia enviat el secretari-lletrat assessor del consell d’administració de Divalterra, Jorge Cuerda, i d’una reunió amb aquest últim i la direcció-gerència de l’empresa pública.

En concret, Domingo li va dir a Pellicer: “Aquest assumpte dels alts càrrecs és tot una il·legalitat i una mangarrufa per dos motius: Cuerda i Presidència estan botant-se l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic i, a més, estan retorçant la llei per a realitzar unes contractacions amb justificacions absurdes i estan deixant al marge l’altra directora-gerent, la senyora Brines [Agustina Brines, aleshores gerent de Divalterra a proposta de Compromís]”.

Així consta en la denúncia presentada per Pellicer i el director economicofinancer de Divalterra, José Luis Castellote, inclosa en el sumari al qual ha tingut accés Europa Press.

Davant aquestes consideracions, Pellicer va recomanar a Domingo denunciar els fets a l’Agència Antifrau i a la Fiscalia Anticorrupció, però el director de Recursos Humans de Divalterra va al·legar “por” i que havia de “pagar la hipoteca de la casa on viu la seua família”.

En aquesta línia, aquest treballador de Divalterra relata en la denúncia que va rebre una telefonada el 20 d’octubre del 2017 per part del secretari-lletrat assessor del consell d’administració de Divalterra, Jorge Cuerda, amb “pressions i coaccions” perquè, “contra l’acordat pel consell de direcció de Divalterra (òrgan intern creat pel president Jorge Rodríguez), incloguera en la proposta d’ordre del dia del consell d’administració els assumptes d’un conveni, el cessament de Pellicer com a secretari del Consell i el posterior nomenament de Cuerda com a tal”.

“Després de preguntar el senyor Cuerda si el president està al corrent d’això, Cuerda es posa a cridar, davant la qual cosa el senyor Pellicer penja el telèfon i informa la gerent, la senyora Brines, qui confirma que aquests assumptes no es va acordar tractar-los en el consell d’administració”, indica la denúncia.

La denúncia també recull que Cuerda requereix a Pellicer per a “realitzar un informe jurídic per a “legalitzar” jurídicament la contractació dels set alts càrrecs de Divalterra i la contractació de dos nous alts càrrecs militants del PSOE” però Pellicer s’hauria negat per considerar que el procediment era “irregular”.

Un mes després d’aquesta conversa, el denunciant va ser citat d’urgència per Manuel Reguart, assessor del president de la Diputació, a una reunió en Presidència en la qual va informar a Pellicer que Jorge Rodríguez havia decidit cessar-lo per pèrdua de confiança com a secretari del consell d’administració de Divalterra, pressionant-lo perquè dimitira ja que “seria millor en compte de ser destituït”. Pellicer es va negar, per la qual cosa finalment va ser destituït pel president.

“Disfressar les contractacions”

En una altra trucada, el 6 de febrer del 2018, Simón va telefonar a Pellicer per a dir-li que l’ajudara a “disfressar” la contractació dels alts càrrecs del PSPV Víctor Jiménez Bueso i Vicente Lucas Fernando Zapater perquè “és un compromís del seu partit i del president”. Segons la denúncia, Pellicer li va dir que això era il·legal i un frau, al que Simón va respondre ensenyant-li un missatge de WhatsApp enviat per l’excap de gabinet del president, Ricard Gallego, en el qual el “pressiona dient-li que faça alguna cosa per dos companys del partit que estan en l’atur”, al mateix temps que Simón es referia a Gallego com “un fill de puta que afonarà el president i el PSOE”.

La denúncia exposa en les seues consideracions finals que de tot això “es deriven fraus de llei per funcionaris i servidors públics que deriven en la realització d’informes jurídics falsos i injusts, amb ple coneixement de la falsedat i amb la finalitat de facilitar un acord del consell d’administració favorable a una sèrie d’interessos i contractacions que en cas contrari no s’hagueren produït”. “Aquestes contractacions, com és lògic, generen una utilització indeguda de fons públics”, afegeix Pellicer en la denúncia.

D’altra banda, en un correu inclòs en un dels informes policials incorporats al sumari, els investigadors inclouen un correu de qui fora cogerent de Divalterra a proposta de Compromís, Agustina Brines, dirigit a Jorge Cuerda, la cap de control financer de la Intervenció General de la Diputació, Miriam Viton, i a Miquel Torres, cap de gabinet de la vicepresidenta Maria Josep Amigó, en el qual explica que adjunta el contracte del nou gerent Xavier Simón.

“Una vegada que es done el vistiplau farem la novació dels altres dos, que també signarà el president”, afegia Brines, que en aquest punt reconeixia: “Respecte a la resta de contractes que també cal fer la subrogació d’obligacions, en principi aniran signats pels gerents. Us recordem que aquests contractes estan ‘agafats amb pinces’, com hem repetit en moltes ocasions i en diferents fòrums: tenen una clàusula de confiança però no tenen poders, és a dir que es pot qüestionar l’alta direcció”.

“Per aquest motiu –continuava– hem defensat que no hem de tocar-los i modificar el mínim possible. Es van fer en un moment inicial de l’empresa, on veníem d’una situació d”obscurantisme total’ i no teníem professionals que es feren càrrec de les línies a posar en marxa en l’antiga Imelsa”. Finalment, advocava per “prendre decisions sobre aquest tema” i concloïa: “Amb tot, us demane que li feu una volta a aquest tema. Salutacions i estem en contacte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa