Diari La Veu del País Valencià
La direcció de Ford Almussafes i UGT signen el nou ERO temporal que afectarà 5.709 treballadors

VALÈNCIA (EP). La direcció de Ford Almussafes i UGT, sindicat majoritari en la factoria, han signat aquest dimecres el que és ja el quart Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) temporal de l’any en la planta de vehicles i el cinqué en motors, i que afectarà un total de 5.709 treballadors durant diversos dies de novembre i desembre, “en les mateixes condicions que els anteriors”, han informat fonts sindicals.

D’aquesta manera, els empleats afectats per l’ERO temporal conservaran el 80% del seu salari brut i el 100% de les pagues, vacances i antiguitat. En total, aquest nou expedient afectarà 5.709 persones –d’una plantilla de 7.348, segons la mitjana de l’últim any– i no estan inclosos els empleats de les plantes de recanvis, motors i motriu, així com aquells que desenvolupen la seua tasca en departaments especials, com ara els de seguretat i incendis.

Els dies programats per a l’ERO temporal són el 4 i 5 de novembre, i el 18, 19 i 20 de desembre (3 i 4 de novembre i 17, 18 i 19 de desembre per al torn de nit), la qual cosa suposarà un descens de la producció d’uns 9.000 vehicles. Segons fonts sindicals, la direcció es justifica la mesura en la incertesa creada pel Brèxit i la feblesa generalitzada de les vendes en el mercat europeu.

Des d’UGT, el seu portaveu, Carlos Faubel, ha assenyalat que el que s’ha fet és “renovar” els acords per als ERO temporals en la planta que s’han dut a terme anteriorment. “Abans es podien negociar a un any vista els plans de producció” però, ara, la situació porta a revisar trimestralment els plans, ha apuntat.

Per part seua, STM s’ha negat a signar aquest ERO temporal i ha lamentat que no s’haja atés “ni una sola” de les seues propostes, malgrat que “a penes suposava cost per a aquesta empresa, que suma multimilionaris beneficis”. “Beneficis sumats gràcies a aquesta plantilla afectada per l’ERO, a la qual la direcció de l’empresa, en lloc de reconéixer i valorar pel seu esforç i professionalitat, la continua menystenint”, ha remarcat.

En aquest sentit, el sindicat critica que la direcció no haja accedit a complementar el 100% del salari i haja tornat “a carregar l’esforç i un mal econòmic important a la plantilla, tenint en compte que acumula cinc exercicis amb beneficis rècord”.

STM recorda que tampoc s’ha acceptat restablir el descompte del 21% en la compra de cotxes per empleats o familiars, o un programa de rènting atractiu, amb el qual, segons el sindicat, “hauria crescut la demanda i amb seguretat reduiríem els dies d’ERO”. De la mateixa manera, la direcció ha rebutjat abonar les prestacions per desocupació consumides en cas d’acomiadament.

Tampoc CCOO l’ha signat. Al seu judici, la direcció “torna a perdre una oportunitat de premiar i agrair a aquesta plantilla els seus esforços” tot i que podia “fer que s’anaren aquest final d’any a les seues casa sense tocar-los el salari i haver premiat per una vegada els treballadors i treballadores”.

Des del sindicat recorden que és ja el quart ERO temporal de l’any en vehicles i el cinqué en motors i assenyalen que “el que no pot ser és que quan les coses van bé aquesta direcció diu que té la millor plantilla, la més flexible i de millor qualitat, i quan les coses van malament carregue sobre els mateixos treballadors i treballadores la part més dura”.

D’aquesta manera, CCOO critica que no s’haja acceptat “cap” de les seues propostes, com ara la utilització de cinc dies de jornada industrial –dos dies del 2020 i tres de 2021–, de manera que es cobririen les jornades d’ERO i els empleats “no haurien de consumir la seua desocupació, ni patir un minvament econòmic del 20% en el salari ni haver de pagar més a Hisenda”, defensen.

En la mateixa línia s’ha pronunciat CGT, que tampoc ha signat l’ERO. El sindicat ha criticat la postura de l’empresa i s’ha preguntat: “Si hi ha un excedent de producció, com és possible que s’estiguen realitzant hores extra?”.

El sindicat ha lamentat que no s’hagen acceptat les seues propostes, entre elles, demanda una rebaixa dels “ritmes salvatges” de treball en la cadena de producció, on segons denúncia, els empleats estan “treballant al 120%” i “tots els torns estan fent una quantitat ingent hores extra”.

Al seu entendre, s’hauria d'”adequar” la producció a les fluctuacions del mercat com s’ha fet anys arrere. Al seu judici, Ford, amb els seus beneficis, “és perfectament capaç d’assumir” un descens de vendes i fer aturades tècniques per a fer cursos de formació en noves tecnologies o labors de manteniment.

Comparteix

Icona de pantalla completa