Diari La Veu del País Valencià
La Diputació d’Alacant aprova per unanimitat sol·licitar la declaració de zona catastròfica

ALACANT. El ple de la Diputació d’Alacant ha aprovat aquest dimarts per unanimitat sol·licitar la declaració de zona catastròfica per a les zones afectades pel temporal al govern espanyol i al Consell. La proposta inclou, així mateix, sol·licitar recursos al fons de solidaritat de la Unió Europea per a la reconstrucció. La Generalitat Valenciana, per la seua banda, també ha demanat la declaració de zona catastròfica per a les àrees afectades pel temporal, però també l’aprovació d’un ‘Pla Marshall’ per a les zones del Baix Segura.

Entre els municipis que es podran beneficiar estan els ajuntaments de la comarca del Baix Segura afectats per les inundacions i zones limítrofes de Crevillent o Santa Pola, a la comarca del Baix Vinalopó.

En una sessió extraordinària celebrada al saló de plens del Palau de la Diputació, la institució ha confirmat aquest dimarts la proposta per emergència de protecció civil per als municipis afectats presentada per l’equip de govern espanyol després de guardar un minut de silenci per les dues víctimes mortals registrades i per la persona desapareguda des de diumenge.

Els portaveus del PSPV, de PP, de Ciutadans i de Compromís han coincidit a donar suport a la mesura per a cobrir les destrosses registrades en propietats privades, empreses i zones agrícoles. També han apostat per fer valdre la política per a treballar a l'”uníson” entre administracions per a recuperar el que s’ha perdut i posar en marxa els serveis bàsics com els centres educatius davant una “devastació tremenda”.

A la sessió extraordinària han acudit, entre d’altres, l’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, i l’alcaldessa de Xacarella, Pilar Díaz. Un dels que no ha pogut acudir a la cita ha sigut l’alcalde de Dolores i diputat provincial, José Joaquín Hernández. També han assistit a la cita la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, i l’expresident provincial i diputat estatal, César Sánchez.

El president de la Diputació, Carlos Mazón, ha agraït el treball realitzat pels equips d’emergències i ha subratllat que el sud de la demarcació segueix en nivell 2 d’emergència, “per la qual cosa la situació no ha acabat”. Així, ha explicat que ara la preocupació se centra en Guardamar del Segura, on continuen realitzant-se actuacions de salvament. Mazón ha centrat els treballs a compatibilitzar el trànsit des de l’emergència cap al restabliment dels serveis bàsics.

Per això, ha anunciat que des de la Diputació s’establirà una mesa tècnica de les ajudes perquè no cal “esperar a cap declaració”, ha dit, i ha exposat que ja “hi ha màquines treballant” amb un dispositiu especial. El president de la institució, a més, ha sol·licitat el permís dels ajuntaments per a actuar en camins o carrers de gestió municipal.

Així mateix, ha indicat que dels 27 vehicles mobilitzats per la Diputació, s’han perdut 15 camions afectats per l’aigua. En aquest episodi, els serveis d’emergències provincials han practicat 1.697 desallotjaments, amb 792 salvaments de persones, “23 d’alt risc per a la vida, quasi tots per via aèria”, segons Mazón. A això, ha sumat els 717 rescats executats per la UME i les 2.400 intervencions directes de Creu Roja. En aquest moment encara hi ha 60 brigadistes de carreteres treballant al Baix Segura amb 19 retroexcavadores.

A preguntes dels mitjans, el president provincial ha anunciat que Suma Gestió Tributària ampliarà en un mes el termini per al pagament voluntari de l’Impost de Béns Immobles (IBI) perquè la ciutadania “ara no està per a aquestes obligacions”. També ha anunciat que Suma posarà a la disposició dels ajuntaments fons per a, en cas de tindre problemes de tresoreria, “abordar les obres d’urgència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa