Diari La Veu del País Valencià
La dilatació de les negociacions del Botànic II deixa enlaire el color dels ajuntaments fins a l’últim moment

VALÈNCIA. Ximo Puig i els seus socis a la Generalitat ja poden respirar més tranquils. El Castell de Santa Bàrbara d’Alacant va acollir aquest dimecres la signatura de l’acord del Botànic II i, des d’aquest dijous, el candidat socialista és oficialment el president del govern valencià.

Però el trajecte recorregut fins a arribar a aquest punt no va ser un camí de roses: les complicades negociacions del Botànic II es van allargar fins a l’últim moment i van obligar a celebrar el ple d’investidura en dos actes. Així, a les 10.10h d’aquest dimecres va començar el ple del debat d’investidura de Ximo Puig. Poc abans, una reunió entre ell mateix; la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el portaveu d’Unides Podem a les Corts, Rubén Martínez Dalmau, va permetre desbloquejar l’acord entre els tres partits, que havia quedat encallat la nit anterior. A la vesprada, tots tres, acompanyats dels seus ‘seguicis’, es van desplaçar a Alacant per a signar l’acord. L’endemà –dijous–, poc després de les 10 del matí, es van reprendre a les Corts el debat i la votació d’investidura del president de la Generalitat.

Ara bé, la calma no és absoluta, ja que la dilatació de les negociacions del Botànic II ha acabat afectant molts municipis valencians i, quan queden poques hores per a la constitució dels ajuntaments, encara no està clar qui es farà amb la vara de comandament. Si bé cada localitat té les seues particularitats, cal recordar que es va decidir abordar les negociacions com un conjunt que vinculara la Generalitat, les diputacions i les alcaldies. No obstant això, aquest dissabte és la data límit per als consistoris –excepte tres–i, si no s’arriba a un acord abans del ple de constitució dels ajuntaments, governarà la llista més votada.

Expandir els governs ‘botànics’ des de València fins on siga possible

Lluny de limitar-se a l’àmbit municipal, les negociacions dels executius locals superen demarcacions fins a formar una complexa xarxa en què els uns depenen dels altres, més encara quan durant els darrers dies s’ha negociat un govern de coalició per al País Valencià que pretén repetir la fórmula allà on siga possible.

El cas que acapara més mirades és el de l’Ajuntament de València, on Sandra Gómez (PSPV) i Joan Ribó (Compromís) apuren els últims dies d’una negociació que ha acabat esguitada per l’actualitat política d’altres localitats més xicotetes. No obstant això, ningú posa en dubte que el candidat de la coalició valencianista tornarà a ser designat primer edil amb el suport dels 10 regidors de Compromís i els 7 del PSPV.

Ribó, però, sí que es va mostrar preocupat perquè el PSPV no estava “treballant en el sentit de fer acords progressistes” i va citar municipis com Sueca, Quatretonda, Sagunt o Paiporta. Per la seua banda, Gómez –que va començar les negociacions amb un perfil dur deixant plantat el seu soci de govern en la primera reunió– va defensar “l’autonomia i independència” de la capital a l’hora d’arribar a un acord.

Qui no gaudirà de tanta autonomia –o almenys així ho pretén la direcció nacional del partit– és el PSPV de Sueca. Si bé el col·lectiu local ha arribat a un acord amb el PP i Cs per a fer alcalde el seu candidat, Dimas Vázquez, i evitar que governe Compromís, aquest dijous, durant el debat d’investidura de Puig, el socialista Manolo Mata va advertir que expulsarien del partit els regidors socialistes que no donaren el seu suport a l’Alcaldia de Compromís.

Un cas particular és, també, el de Callosa d’en Sarrià. En aquesta localitat, la llista socialista i la formació valencianista van obtindre 4 regidors cadascuna; mentre que la candidatura popular va resultar la guanyadora, amb 5 escons. Les desavinences entre el PSPV i Compromís podrien donar l’Alcaldia al PP.

Aquest entramat de pactes i suports incerts fins i tot podria repercutir en l’executiu del govern espanyol, ja que la investidura de Sánchez depén del vot favorable de l’únic diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví –qui precisament ha desenvolupat la seua carrera política a Sueca–. El representant de la coalició valencianista a Madrid va expressar en Twitter la seua preocupació pel pacte, tot i que poc després va esborrar la piulada. En ell citava Pedro Sánchez, Ximo Puig i José Luis Àbalos amb la pregunta “Impedireu aquest pacte?”.

Un doble acord de la dreta a Alacant i incertesa a Castelló de la Plana

A Alacant, els equips negociadors del Partit Popular i Ciutadans van tancar aquest divendres, en una última reunió de més de quatre hores, un acord pel qual governaran conjuntament al consistori alacantí i a la Diputació com a “contrapés” a les futures polítiques que puga impulsar el Consell de la Generalitat.

L’acord de govern situarà el popular Luis Barcala com a cap de l’executiu local, ja que repetirà al capdavant de l’Ajuntament, i el popular Carlos Mazón a la Diputació. Ciutadans assumirà una de les dues vicepresidències que tindrà la corporació, mentre que a l’Ajuntament la cap de llista de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, serà la portaveu del nou equip de govern i ostentarà una vicealcaldia.

Així, no ha tingut efecte la petició de Puig, qui va demanar a Ciutadans que donara suport al candidat socialista a l’Alcaldia d’Alacant perquè Vox no condicionara el govern i va estendre aquest punt de vista també a la Diputació d’Alacant, tot reiterant que “és molt important que l’extrema dreta no condicione cap institució”.

Pel que fa a l’Ajuntament de Castelló de la Plana, el PSPV va resultar vencedor en les eleccions del 26M i podria reeditar el Pacte del Grau amb Compromís i Podem. No obstant això, no va ser fins aquest dilluns quan la comissió negociadora dels socialistes va iniciar els contactes amb la resta de partits. A més, aquestes reunions no van ser a tres bandes –tal com desitjava la coalició valencianista–, sinó bilaterals. En el cas de la corporació provincial, tornarà a estar en mans socialistes 24 anys després.

Les qüestions pendents de la Diputació de València

La constitució de la Diputació de València es retardarà “almenys fins al 20 de juliol“, a l’espera de resoldre diversos assumptes. D’una banda hi ha el contenciós presentat per Compromís de Bonrepòs i Mirambell sobre els resultats de les eleccions del 26M. En aquest municipi, el PP ha guanyat un regidor perquè la Junta Electoral va declarar nul un vot dels valencianistes. A això se suma el cas de la Granja de la Costera, on la Junta Electoral ha ordenat repetir les eleccions. L’organisme ha acceptat el recurs interposat pel Partit Popular de la localitat en què denunciava que un dels vocals que formaven part de la mesa pertanyia a la candidatura del PSPV.

Amb tot, molt haurien de canviar els resultats respecte als d’aquest maig perquè el PSPV no retinguera la Diputació de València. La composició, segons les dades d’aquell moment, era aquesta: 13 diputats del PSPV; 8, del PP; 5, de Compromís; 3, de Ciutadans; 1, de La Vall ens uneix, i 1, de Vox. Això sí, amb aquests escons, els socialistes necessitarien el suport de La Vall ens Uneix i de Compromís per a mantindre’s al capdavant de la corporació provincial.

Comparteix

Icona de pantalla completa