Una denúncia de CCOO precipita una investigació sobre els becaris de Comunicació de la Generalitat

La denúncia està inspirada en la que es va interposar a la Diputació de València, que va acabar resolent que set becaris mantenien una relació laboral amb l'Administració
23 setembre 2019 17:50h
La Inspecció de Treball investiga si els becaris exerceixen relacions laborals. / EFE

VALÈNCIA. La Inspecció de Treball investiga la labor que realitzen prop de 30 becaris de Comunicació Audiovisual i Periodisme en Presidència de la Generalitat després d'una denúncia efectuada pel sindicat Comissions Obreres (CCOO) en la qual s'adverteixen possibles pràctiques irregulars.

Segons s'ha explicat a EFE des de la Secretaria d'Ocupació de CCOO, aquesta denúncia està inspirada en la que es va interposar anteriorment sobre la labor que exercien becaris de Comunicació a la Diputació de València i en virtut de la qual la Inspecció de Treball va determinar que existia relació laboral, de manera que va obligar la institució a contractar aquestes set persones.

Des de Presidència s'ha indicat que "la fórmula dels becaris ha funcionat bé i que és la mateixa que s'ha aplicat històricament des de fa molts anys. Ha permés en tot aquest temps que centenars de llicenciats completen la seua formació com a periodistes mitjançant aquestes beques, que els han posat en contacte amb la professió".

En aquest sentit, es defensa la "correcta gestió" d'aquestes incorporacions de becaris, perquè "no fan cap treball si no és per indicació de la plantilla de funcionaris o laborals, que tutelen i supervisen la seua activitat diària. No hi ha contingut elaborat que no haja sigut corregit o revisat pel personal funcionarial".

Per contra, en la denúncia de CCOO es qüestiona si els becaris realitzen labors com a tal o si, per contra, estarien cobrint places de personal laboral, treballant fins i tot caps de setmana i festius.

Aquesta acció de CCOO s'emmarca en una campanya estatal denominada 'Beques o treballes', a través de la qual s'ha informat els delegats sindicals sobre què són les pràctiques laborals i no laborals, així com de les seues condicions, i que han servit per a detectar suposats fraus.

"Hem detectat que en els últims anys es produïen convocatòries massives de beques en l'Administració i que no s'estan fent bé", ha apuntat Ana García, secretària d'Ocupació de CCOO-PV.

Les denúncies –la reclamació de CCOO s'ha dividit en dos, una per als becaris de Comunicació i una altra per als de Xarxes– identifiquen els beneficiaris de la beca perquè els seus noms estan publicats de forma oficial però són iniciativa i han sigut signades pel sindicat, ha informat García.

En el transcurs del tràmit habitual d'aquestes reclamacions, un grup d'inspectors de Treball s'han personat hui en les dependències de Presidència per a entrevistar-se amb els becaris i detectar si hi ha "indicis de laboralitat" en la seua tasca diària.

"En el cas de la Diputació de València, la Inspecció de Treball va resoldre que els set becaris mantenien una relació laboral amb l'Administració i es va exigir el corresponent pagament de les cotitzacions, però aquesta resolució ha sigut recorreguda i, previsiblement, iniciarem un altre tipus de procediment quan concloga la beca i es produïsca el que entenem que serà un acomiadament", ha apuntat la responsable d'Ocupació de CCOO.

"És important que es declaren aquestes relacions laborals a l'efecte de cotització i d'experiència, encara que el desitjable és que es convoque oferta pública d'ocupació perquè aquests joves puguen presentar-se a una oposició", ha afegit.

next