Diari La Veu del País Valencià
El Suprem atura cautelarment l’exhumació de Franco

MADRID. Els magistrats del Tribunal Suprem han decidit que s’ature el procés d’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos fins que hi haja una decisió ferma.

La secció quarta de la sala tercera del Suprem ha pres la decisió per unanimitat. Segons argumenten, volen “evitar el perjudici que, d’altra manera, es causaria als recurrents, i, especialment, als interessos públics encarnats en l’Estat i les seues institucions constitucionals, que es veurien greument afectats si, exhumades aquestes restes, s’estimara el recurs i fora necessari tornar-los al lloc on es troben”, ha informat el Suprem.

Cinc magistrats del Suprem decideixen sobre l’exhumació

Cinc magistrats del Tribunal Suprem debatien aquest dimarts a partir de les deu del matí si aturaven cautelarment l’exhumació de les restes del dictador. Tenien sobre la taula la petició de la família del dictador, que demanava que s’aturara l’exhumació de manera cautelar fins que els magistrats no resolguen el fons de la qüestió.

D’aquesta manera, es vol evitar que el govern de Pedro Sánchez traga les restes de la basílica de Cuelgamuros el proper 10 de juny i que, més endavant, el tribunal no dictamine que l’exhumació no es podia fer. A banda de la família, també han recorregut l’exhumació la Fundació Francisco Franco, l’Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va assegurar divendres passat que ho tenien tot a punt per a l’exhumació el 10 de juny però que acatarien la decisió que prenguera el Suprem.

Un procediment de més de nou mesos

El procediment administratiu per a exhumar el dictador ha durat més de nou mesos i l’executiu de Sánchez argumenta que ha sigut un procediment “amb totes les garanties”.

L’executiu espanyol va demanar a la família que comunicara on pensava inhumar les restes del dictador però no va acceptar l’opció de portar-lo a la cripta de la Catedral de l’Almudena, on està enterrada la seua filla, Carmen Franco Polo. Va argumentar que no es pot inhumar el dictador en un espai públic perquè va contra la Llei de Memòria Històrica i, a més, generaria “problemes d’ordre públic”.

Per això, i tal com determinava el procediment administratiu, el govern espanyol va decidir el lloc de la inhumació: el cementeri de Mingorrubio, al Pardo, on està enterrada la seua esposa i on la família té un panteó.

Queixa per un dels magistrats

L’Associació per a la recuperació de la memòria històrica va demanar que un dels magistrats que havia de resoldre la decisió d’aturar l’exhumació s’abstinguera. Es tracta de José Luís Requero, en considerar que té una “afinitat” amb l’advocat Santiago Milans del Bosch, que representa la Fundació Francisco Franco i que també representa la família del dictador en altres casos.

Comparteix

Icona de pantalla completa