Diari La Veu del País Valencià
De classe obrera i republicans: un assaig de Josep Guia revela els inicis del cant coral al País Valencià 

VALÈNCIA. El llibre Els inicis del cant coral al País Valencià. L’orfeó valencià El Micalet (1893-1905), de Josep Guia, es presentarà aquest divendres, 14 de juny, al Col·legi Major Rector Peset.

L’acte començarà a les 19.30 hores, amb les intervencions de Maite Simón, editora de Publicacions de la Universitat de València (PUV); Tonetxo Pardinyes, director de la Societat Coral El Micalet; Josep Cruells, director de la Federació de Cors de Clavé; Miquel Juan, director de la Coral Giner; Josep Lluís Valldecabres, director de l’Orfeó Valencià, i l’autor, Josep Guia.

El llibre és una edició corregida i augmentada de l’exposició commemorativa del 125é aniversari de l’Orfeó Valencià El Micalet (1893-1905). Per això es combinen els texts introductoris amb reculls de premsa de l’època i les imatges relacionades. El volum facilita l’accés directe a les fonts primàries, on el lector pot trobar moltes notícies inèdites sobre cors i orfeons valencians, segons ha indicat la Universitat de València.

Així mateix, al llarg del llibre es constata com el moviment coral al País Valencià, “majoritàriament d’extracció obrera i d’ideologia republicana, va rebre l’espenta inicial dels orfeons i les agrupacions corals del Principat de Catalunya, especialment dels Cors de Clavé”, assenyalen.

Josep Guia (València, 1947) és doctor en Matemàtiques i en Filologia per la Universitat de València, on ha sigut vicerector i professor del Departament d’Àlgebra.

Ha publicat treballs de recerca matemàtica, d’assaig sobre la qüestió nacional i la repressió de la dictadura franquista, així com estudis sobre literatura catalana i texts sapiencials. És membre de la Junta Directiva de la Societat Coral El Micalet.

Comparteix

Icona de pantalla completa