Diari La Veu del País Valencià
La DANA generarà 36 hores d’inestabilitat amb pluges que poden deixar fins a 40 litres per metre quadrat

VALÈNCIA. La depressió aïllada en nivells alts, coneguda per les sigles DANA i present en episodis de pluges torrencials, unida a un flux d’aire humit en superfície i capes baixes, deixarà en les pròximes 36 hores una situació atmosfèrica molt inestable i típica del final d’estiu al País Valencià.

Aquest dimarts s’esperen tempestes amb intensitats molt fortes que, encara que solen ser generalitzades, normalment tenen zones singulars, sobretot pròximes a la costa, on es focalitza la precipitació i es recullen quantitats més altes que als voltants.

Així ho ha explicat a EFE el cap de Climatologia de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) al País Valencià, José Ángel Núñez, que ha afegit que aquesta DANA va començar a formar-se aquest passat diumenge a l’oest de la Península i recorrerà entre aquest dilluns i el dimarts el sud fins a situar-se la matinada del dimecres a Balears.

Aquestes previsions han portat a l’Aemet a elevar de groc a taronja l’avís d’aquest dilluns per tempestes i pluges de 40 litres per metre quadrat a l’interior i litoral de la demarcació de València, que es prolongarà fins demà, quan s’estendrà a més al litoral i interior d’Alacant, mentre que a la de Castelló es mantindrà groc.

Segons Núñez, durant el període de l’estiu s’acumula gran quantitat d’energia en la baixa troposfera –la capa de l’atmosfera en contacte amb la superfície terrestre–, especialment en el mar.

Tanmateix, ha afegit, això “no és suficient, ja que les pluges torrencials mediterrànies necessiten un mecanisme atmosfèric que connecte l’energia i humitat acumulada amb capes mitjanes i altes de l’atmosfera i aquests mecanismes no sempre es presenten”.

Ha indicat que hi ha tardors amb el mar molt càlid en els quals no arriba a haver-hi pluges torrencials a causa de l’absència de mecanismes atmosfèrics adequats que transformen aquesta energia acumulada en pluja.

Però demà es donaran “tots els mecanismes que solen entrar en joc en les pluges i tempestes intenses del final d’estiu de la Comunitat Valenciana”, ha advertit.
El meteoròleg ha posat l’accent que la presència de DANA tampoc és suficient perquè “es necessita un flux d’aire humit i inestable en superfície i capes baixes que connecte la humitat i la calor a la superfície amb l’aire fred en la troposfera mitjana, i aquest mecanisme també estarà present a partir d’aquesta vesprada i durant gran part del dia de demà”.

“La situació és molt inestable, típica de finals d’estiu”, ha detallat, al mateix temps que ha explicat que “són diferents de les de més entrada la tardor, quan sol estar present un màxim de vent que focalitza les precipitacions cap als relleus prelitorals en zones relativament àmplies, amb una duració típica de 12 a 24 hores”.

Amb aquesta situació, ha advertit que cal parar atenció als avisos, que estan en constant actualització, especialment en els litorals de les demarcacions de València i Alacant, on les tempestes poden tindre una intensitat molt forta, especialment a partir de la pròxima matinada i fins a la vesprada de dimarts.
“Aquesta situació de convecció mediterrània estiuenca presenta més incerteses que les tardorenques i la vigilància meteorològica i la constant actualització de la predicció poden anar assenyalant amb més detall les zones de més risc i l’evolució de la situació”, ha valorat.

José Ángel Núñez ha avançat que dimecres la situació ja serà més estable i s’espera el retorn del temps estiuenc “encara que sense excessiva calor”.

Comparteix

Icona de pantalla completa