Diari La Veu del País Valencià
El Consell i les empreses arriben a Fruit Logistica per a consolidar la internacionalització de l’agricultura valenciana

VALÈNCIA. La fira agroalimentària Fruit Logistica de Berlín, una de les cites més importants d’àmbit mundial per al sector agroalimentari, obri les portes aquest dimecres per a reunir empresaris del sector i representants polítics d’arreu d’Europa. La trobada permetrà als productors agroalimentaris valencians obrir-se a nous mercats i consolidar les relacions econòmiques amb els països que ja són clients.

Una expedició composada per més de 90 firmes valencianes estarà present a partir d’aquest dimecres i 29 d’elles se situaran en l’expositor que la Generalitat ha disposat per a facilitar la seua visibilitat i la celebració de reunions de treball amb potencials clients.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va destacar dimarts que la participació del govern valencià en aquesta fira obeeix a l’intent “d’obrir nous mercats i consolidar els més madurs” perquè el sector agrari “tinga noves expectatives”.

Puig va recordar que el sector agrari representa el 15% de l’economia valenciana, especialment la part agroalimentària. Per tant, va considerar que és “fonamental” treballar al costat del sector i treballar per la internacionalització. La fira de Berlín és idònia per a fer-ho, ja que, com va assenyalar el president, és la més important del món en aquesta qüestió.

“Es tracta d’intentar obrir nous mercats, consolidar els més madurs i ajudar-nos conjuntament perquè el sector tinga noves expectatives”, va indicar Puig, per a qui és “fonamental” entendre que “hi ha un problema en la cadena de valor que cal atallar: la diferència entre el que es paga a l’agricultor i el que paga el consumidor”, per la qual cosa ha advocat per “buscar sinergies perquè l’agricultor tinga recursos suficients per a una vida digna”.

La crisi citrícola com a teló de fons

La fira de Berlín serà un bon espai perquè tant el Consell com els productors de cítrics puguen posar en valor el producte valencià, que travessa per uns moments de crisi provocada per l’augment de la competència de països africans i pels problemes estructurals de l’agricultura valenciana.

En els darrers mesos, els productors de cítrics valencians han posat de manifest “la competència deslleial” que suposen les exportacions a Europa de cítrics sud-africans, que no passen els mateixos controls fitosanitaris que se’ls exigeix als productes europeus. Això pot suposar que als lineals dels supermercats europeus arriben fruites que no han passat requeriments sanitaris suficients i, a més, pot comportar la introducció de plagues provinents d’Àfrica, fet que segons la Unió de Llauradors ja s’està donant.

Així, els empresaris tindran l’oportunitat de mostrar als clients europeus i mundials les virtuts del producte valencià front a l’africà per a tractar de blindar mercats i clients davant l’augment de producció de cítrics en països com Sud-àfrica.

Alemanya és la principal destinació exportadora, seguida a certa distància de França i del Regne Unit. Entre gener i novembre del 2018 es van enviar fruites i hortalisses a Alemanya des del País Valencià per valor de 974.365.700 euros, un 4,6% més que en el mateix període de l’exercici anterior.

Comparteix

Icona de pantalla completa