Diari La Veu del País Valencià
El Congrés i el Senat acullen una sessió constitutiva històrica per la presència dels presos independentistes

MADRID. El Congrés dels Diputats i el Senat donen el tret d’eixida a la legislatura aquest dimarts amb una sessió de constitució històrica marcada per la presència dels presos independentistes. Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) ocuparan els seus escons a l’hemicicle de la cambra baixa envoltats d’una gran expectació i sota vigilància policial. Serà la primera vegada en la història de la democràcia que polítics en presó preventiva prenguen possessió com a parlamentaris. Per la seua banda, Raül Romeva (ERC) també sortirà de Soto del Real per a assistir a la sessió plenària al Senat.

En la sessió d’aquest dimarts es votarà la composició de les meses de les dues cambres i els diputats i senadors electes prendran possessió dels càrrecs acatant la Constitució. La socialista catalana Meritxell Batet serà escollida presidenta del Congrés i el també socialista català Manuel Cruz farà el mateix al Senat. Un altre element que afegeix expectació a la sessió és que coincidirà amb la campanya electoral del 26 de maig.

La sessió constitutiva d’ambdues cambres començarà a les deu del matí. Els cinc presos electes seran el centre d’atenció des de primera hora, quan la Guàrdia Civil els traslladarà en furgonetes des de la presó de Soto del Real fins al pàrquing del Congrés i el Senat. Després de passar per la comissaria, agents de paisà de la policia espanyola els acompanyaran fins a l’hemicicle. Serà un dispositiu similar al d’aquest dilluns, quan els polítics en presó preventiva van anar a les cambres a tramitar les actes de diputats i senador.

Llibertat de moviments dins de l’hemicicle

Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva no aniran emmanillats i podran seure als seus escons. En la primera sessió, els llocs no estan assignats i els seus companys de grups els reservaran un escó, ja que els presos seran els últims que accediran a l’hemicicle. El Congrés preveu que tinguen llibertat de moviments a dins de l’hemicicle, tot i que totes les portes d’accés a la sala estaran custodiades per membres de les forces de seguretat. Al Senat el dispositiu serà calcat i a les tribunes hi haurà familiars dels presos, i també càrrecs de la Generalitat de Catalunya i representants dels partits.

Pendents de tots els detalls

A banda, Junqueras va anunciar en una roda de premsa a l’ACN que no descarta aprofitar la sessió constitutiva del Congrés per a parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Hauria d’aprofitar durant la sessió –que es preveu que siga llarga–, ja que el Suprem va ordenar que la policia els retorne “sense dilacions” a la presó una vegada acabe el ple.

Tots els ulls estaran posats en els gestos que facen els presos i en la reacció que puguen generar en altres grups, especialment en els 24 diputats d’extrema dreta de Vox, que s’estrenen a la cambra baixa.

Els cinc presos electes només podran assistir a la sessió de constitució i no podran reunir-se amb els seus grups parlamentaris ni fer declaracions als mitjans de comunicació, segons ha determinat el Suprem, que és qui els ha autoritzat a eixir de la presó.

Tanmateix, aquest dilluns es van poder expressar mitjançant missatges gravats amb els mòbils i publicats a les xarxes socials. Durant aquests dos dies, el Suprem ha aturat el judici de l’1-O, que es reprendrà dimecres amb els últims testimonis i les primeres pericials.

Nomenament de la Mesa

En la sessió d’aquest dimarts, Meritxell Batet serà nomenada presidenta del Congrés i Manuel Cruz, president del Senat. És l’aposta de Pedro Sánchez de situar dos catalans al capdavant de les Corts, ratificada divendres per l’executiva del PSOE.

La Mesa hauria de quedar constituïda amb tres cadires per als socialistes, dues per a Podem i les quatre restants per a PP i Ciutadans –dues per cada partit–, segons l’acord per a repartir-se la Mesa de la cambra baixa al qual van arribar els socialistes amb Podem. La formació morada tindrà la vicepresidència primera, que ostentarà Gloria Elizo, i la secretaria primera, per a Gerardo Pisarello. Per part del PSOE, els acompanyaran Alfonso Rodríguez de Celis i Sofía Hernanz.

El PP ha confirmat que vol que l’actual presidenta del Congrés, Ana Pastor, repetisca en la Mesa, aquesta vegada com a vicepresidenta. També sona el nom d’Adolfo Suárez Illana com a secretari popular. Des de Ciutadans, han anunciat que repetiran en la Mesa Nacho Prendes i Patricia Reyes.

Tanmateix, tant el PP com Ciutadans han assegurat que presentaran candidates a la presidència del Congrés alternatives a Batet, tot i no tindre majoria. En el cas del PP serà Ana Pastor i en el de Ciutadans, Sara Giménez. Pel que fa al Senat, el PSOE tindrà tres membres; el PP, tres més, i el PNB, un .

Jurament o promesa del càrrec

Una de les incògnites de la jornada serà la fórmula que trien els diputats per a jurar o prometre el càrrec. L’anterior legislatura, diputats de Podem ja van utilitzar fórmules alternatives i caldrà veure de quina manera ho fan els diputats independentistes. Tanmateix, estan obligats a acatar la Constitució per a poder adquirir la condició de diputats. A partir d’ací, podrien afegir-hi referències polítiques als presos o la república catalana.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ja ha avançat que faran servir una fórmula similar a la que van usar el juny de l’any passat Joan Margall i Carolina Telechea quan van assumir l’escó i van pronunciar: “Per la llibertat de les preses i exiliades, per la república catalana, per imperatiu legal, sí, prometo”.

Suspensió com a parlamentaris

La Mesa del Congrés es reunirà entre aquest dimarts a la vesprada i dimecres amb la decisió sobre què fer amb els presos electes damunt la taula. Des de Ciutadans, ja han anunciat que una vegada estiga constituïda la Mesa registraran un escrit sol·licitant que se suspenga de funcions tots els parlamentaris presos “de manera immediata”.

Segons va publicar diumenge La Vanguardia, el Tribunal Suprem no suspendrà els presos electes com a parlamentaris i deixarà la decisió en mans de la Mesa, que tindrà majoria progressista. En canvi, sí que va actuar així el jutge instructor Pablo Llarena quan va suspendre els presos electes al Parlament el juliol passat d’acord amb l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal.

Per tant, un dels primers temes que tindrà sobre la taula la nova Mesa serà abordar aquesta situació. La Mesa haurà de demanar un informe sobre la suspensió als lletrats de la cambra baixa. A més, els partits independentistes hauran de valorar si, en cas que es produïsca la suspensió, els seus diputats renuncien a l’acta de diputat –fet que faria córrer la llista i fer entrar un substitut– o, si per contra, mantenen l’acta tot i estar suspesos.

Si es dona aquesta segona situació, es podria produir una rebaixa de la majoria absoluta de 176 a 174 vots. El fet pren més importància encara perquè es podria produir enmig de la votació de la investidura de Sánchez. Si la majoria absoluta baixara a 174, podria facilitar la investidura del candidat socialista, que no necessitaria ni el suport ni l’abstenció dels independentistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa