Diari La Veu del País Valencià
Compromís exigeix que s’ature l’ampliació del port de València fins que no hi haja una nova avaluació ambiental

VALÈNCIA. Compromís exigeix que l’ampliació del port de València es paralitze fins que no s’elabore una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA). La coalició valencianista remarca que l’avaluació actual és del 2007, que caduca enguany, que és “per a una alternativa concreta” i que, a més, no es correspon amb el projecte actual, ja que s’han fet “modificacions substancials” respecte de l’inicial. Per això, “amb la legislació a la mà”, reclamen al Ministeri competent “una nova declaració que avalue aquesta modificació del projecte”, tal com ha expressat aquest dimarts en roda de premsa el regidor de València Sergi Campillo. “Com que la modificació és tan substancial, un tribunal la podria tombar”, ha afegit, tot demanant que el projecte “es paralitze fins que no hi haja una nova declaració”.

“El desenvolupament econòmic ha d’estar supeditat i ha de ser compatible amb la sostenibilitat i amb el respecte al medi ambient i a la salut de les persones”, ha afegit Campillo, qui ha fet aquestes afirmacions en una roda de premsa convocada a la seu nacional de Compromís en què també hi han participat el diputat a les Corts Juan Ponce; el diputat al Congrés Joan Baldoví, i la coportaveu de la formació, Àgueda Micó. Amb aquesta compareixença conjunta de representants de l’Ajuntament de València, de les Corts, del Congrés i del partit, la coalició ha volgut reiterar la seua “posició unànime” sobre les obres d’ampliació del port de València.

De fet, també la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà (de Compromís), va demanar per carta aquest agost a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que hi haja una nova DIA.

El port de València, dins del ‘plec de condicions’ per a donar suport a Sánchez

“Mentre ací [al País Valencià] som pioners en la defensa del territori, moltes infraestructures ens venen des de Madrid”, ha lamentat Baldoví, tot citant els casos de Castor o la V-21 –”un exemple de com es fan les coses sense cap mena de consens amb el territori”–. “Els valencians necessitem una autonomia real, i que totes les decisions siguen fruit del diàleg”, ha afegit. El diputat al Congrés també ha remarcat que quan es parla d’economia no s’han de tindre en compte “només els beneficis d’uns pocs, sinó també l’impacte ambiental i social”. En aquest cas, l’impacte que podria suposar l’ampliació del port de València per a construir una nova terminal.

La coalició valencianista també vol traslladar a Madrid la seua postura sobre aquestes obres i, per això, reclamarà “una revisió en profunditat de la llei de ports perquè s’escolte també allò que tenen a dir els ciutadans que viuen en eixe entorn”. A més, Baldoví ha demanat “coherència” a l’actual ministre de Foment, José Luis Ábalos, ja que el 2007, quan ell era regidor a l’Ajuntament de València, el grup socialista va al·legar contra l’ampliació del port a causa de “l’impacte visual que suposaria des de la platja de la Malva-rosa”.

Preguntats per possibles mesures de pressió als socialistes perquè donen suport a les seues exigències, des de Compromís han manifestat: “Si Pedro Sánchez necessita els vots de Més Compromís i Més País [després del 10N], haurà de fer cas als nostres postulats”. Micó ha reconegut que al Botànic no sempre estan d’acord tots els socis però que s’intenta arribar a consensos. “Però, en aquest cas, des de Compromís estem exigint en tots els àmbits una nova DIA; el que estem demanant no depén del govern de la Generalitat, sinó de Madrid”, ha conclòs.

A les Corts, proposta conjunta amb Podem

Pel que fa a les Corts, els grups parlamentaris de Compromís i Unides Podem ja van presentar la setmana passada una proposta de resolució instant el Consell a reclamar al govern espanyol la realització d’una anàlisi ambiental integral de l’ampliació nord del port de València, en considerar que les conseqüències ambientals del projecte modificat “no han sigut avaluades ni són equiparables a les de l’alternativa constructiva aprovada”.

Ambdós grups parlamentaris reclamen que s’incloguen en aquest estudi totes les actuacions territorials derivades i vinculades a la viabilitat econòmica d’aquesta ampliació, tenint en compte les condicions actuals d’emergència climàtica i les exigències de protecció ambiental i territorial.

A més d’eixa anàlisi integral del nou projecte, es parla de la creació d’un grup de treball amb els municipis que puguen resultar afectats pels projectes d’infraestructures de transport vinculats a l’increment del trànsit derivat de l’ampliació. També, que es tinguen en compte totes eixes conclusions en el projecte d’ampliació del port.

La proposta uneix dos dels tres socis del Consell. Sobre el posicionament que adoptaran els socialistes, Ponce ha asseverat: “El PSOE no hauria d’usar la força quantitativa, ja que això és trencar l’esperit de consens del Botànic”.

Grans obres en temps d’emergència climàtica

Com ja és habitual, l’expressió emergència climàtica ha sigut ‘tendència’. El primer a pronunciar-la ha sigut Campillo: “Tant l’Ajuntament com la Generalitat hem aprovat declaracions d’emergència climàtica; però no han de ser només sobre paper, sinó que han de tindre conseqüències en les polítiques públiques”. “De què estem parlant quan signem les declaracions d’emergència climàtica? Fer-se fotos el divendres amb els joves però després no poder tocar la mobilitat?”, ha criticat. “Cal descarbonitzar l’economia”, ha afirmat, i ha continuat: “Com és possible que s’haja proposat la construcció d’un túnel submarí que duplique el trànsit de camions?”.

També Ponce ha dit que aquestes declaracions han de veure’s reflectides en les polítiques de transport i territori, i ha afegit que el fet d’estar en emergència climàtica exigeix “un nou enfocament a l’hora d’avaluar l’impacte de l’ampliació del port”. Amb tot, Compromís no es pronuncia fermament a favor o en contra de l’ampliació, sinó que “depén del que diga la DIA i de com siga eixa ampliació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa