Diari La Veu del País Valencià
Compromís i Podem ressusciten el debat sobre la taxa turística que van posposar en l’acord del Botànic II

VALÈNCIA. El debat sobre la taxa turística torna a la palestra. Ho fa tan sols tres setmanes després que el pacte del Botànic II se signara a Alacant sense que el text incloguera cap referència a la mesura. I no perquè no se’n parlara durant les negociacions, sinó perquè el PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV no van ser capaços d’arribar a un punt consensuat.

Ara la discussió s’ha reobert arran d’un article publicat en eldiario.es signat pel síndic de Compromís, Fran Ferri, en què defensa l’aplicació de la taxa. En concret, afirma que “si una taxa autonòmica amb un tram municipal no té el suport necessari per a tirar endavant a les Corts, com a mínim, que els ajuntaments que desitgen implantar-la no es troben amb una prohibició tan irracional com contrària a l’objectiu d’enfortir l’autonomia local”.

Aquesta segona opció encaixaria amb la proposta del PSPV, que durant la legislatura passada va oferir l’opció d’una taxa discrecional aplicada pels ajuntaments com a contraproposta de la taxa autonòmica d’igual aplicació en tots els ajuntaments que demanava Podem. La solució suggerida per la formació morada pretén evitar el dumping (competència deslleial) entre localitats, mentre que la dels socialistes deixaria llibertat a cada municipi per a escollir-ne la quantia i la seua aplicació, una solució en la qual veuen més problemes que beneficis.

El síndic d’Unides Podem, Ferran Martínez, ha criticat a Ferri perquè Compromís “es va oposar” al fet que l’aplicació de la taxa quedara registrada en el paper durant les negociacions Botàniques, i encara ha anat més enrere en el temps recordant que el 2018 “va col·laborar a tombar” la possibilitat d’incloure la taxa en la Llei de Turisme. Com a resposta, Ferri ha insistit que ara “cal parlar de futur”.

També en clau de futur, el portaveu de la coalició valencianista parla en el seu article de “no guardar en el calaix una bona idea” en referència a la taxa i recrimina que, “desgraciadament, algunes veus que tradicionalment han defensat la implantació, ara assenyalen que potser no siga el moment o que no ha de ser prioritari”, sense indicar a quin dels seus socis de govern es refereix. Segons fonts de Compromís, es tracta d’una referència a declaracions de Manolo Mata per part del PSPV o de Martínez Dalmau que llevaven prioritat i urgència al debat sobre la taxa.

Posicions no tan llunyanes

Malgrat tot, posicions de Compromís i Podem estan més properes del que puga paréixer. Consultat per aquest diari, Martínez ha assegurat que no hi ha “cap” diferència entre l’actual proposta de la coalició valencianista i la de la seua formació, ja que Podem va incorporar el 2017 les modificacions que suggeria Compromís, entre elles la implantació progressiva o que l’impost repercutisca únicament en els ajuntaments i no en l’administració autonòmica també. A més, estarien disposats a altres esmenes, com aplicar-la només en temporada alta o fer exempt el turisme rural.

Ara bé, en Podem recorden que els desentesos no venen per les diferències de model, “sinó perquè hi ha portaveus seus que de tant en tant es despengen amb declaracions favorables, però després com a organització fan marxa enrere i s’alineen amb el PSPV”, i insisteixen en l’abstenció de la coalició valencianista el 2018 o que en les últimes negociacions “proposaren junt amb el PSPV una redacció aigualida que responia al plantejament” dels socialistes.

L’única línia roja que posa Podem és que deixe de ser un impost aplicat pel govern autonòmic per a ser discrecional per part dels ajuntaments. Ací és on entra el tercer en discòrdia, ja que, fins ara, el PSPV ha renegat de la iniciativa aparentment compartida per Compromís i Podem. Avançant-se a un possible bloqueig per part de cap dels altres dos socis de govern, Ferri ja ha advertit que és necessari el diàleg amb totes les parts però “sense caure en la trampa del requisit del consens, perquè segurament no existeix ni existirà la unanimitat absoluta”.

Terreny adobat per a un acord pròxim

Les llargues negociacions del Botànic II no van arribar a un acord al respecte, però la redacció del text programàtic es va cuidar de no tancar portes i obrir moltes finestres. Fonts de Podem expliquen que, davant la seua proposta d’incloure la taxa en el pacte, el PSPV i Compromís van acordar que era millor no reforçar en excés l’apartat fiscal i evitar referències explícites a “imposts, taxes o gravàmens”.

No obstant això, el text parla de “fomentar el pacte per a la sostenibilitat social, ambiental i laboral, en clau de destinació turística intel·ligent”. Aquest objectiu de turisme sostenible és el que invoquen fonts de Compromís per a recordar que l’acord actual “no limita” i que es pot avançar cap a l’aplicació de la taxa turística.

Mentrestant, la jugada de la coalició valencianista per a revifar el debat pareix haver funcionat. Tots els actors del Botànic s’han pronunciat, això sí, des del mateix punt que deixaren la discussió i sense, per ara, haver avançat. Des de Compromís assenyalen la urgència d’aplicar la taxa enfront un turisme que no deixa d’augmentar per a pal·liar els perjudicis que se’n deriven i no perdre aquests potencials ingressos en les arques municipals.

Comparteix

Icona de pantalla completa