Diari La Veu del País Valencià
Compromís vol que el govern espanyol elabore un informe anual sobre els interns del CIE de Sapadors

VALÈNCIA (EP). Compromís ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) a les Corts per a instar el govern espanyol que, “mentre es produeix el tancament definitiu del Centre d’Internament d’Estrangers de València”, el Ministeri de l’Interior elabore un informe públic de periodicitat anual sobre l’estat de les seues instal·lacions i els serveis als interns de Sapadors.

“L’existència dels CIE ha provocat rebuig entre la ciutadania i cada vegada són més les veus que demanen tancar-los com a resposta a les denúncies reiterades que han fet diverses organitzacions en defensa dels drets humans arran de les vexacions, opacitat, agressions i falta de zel en les mesures de custòdia sobre persones que no han comés cap delicte”, denuncia la diputada i portaveu de Drets Humans de Compromís a les Corts, Cristina Rodríguez.

Com a exemple, la coalició recorda que aquest any s’ha hagut de lamentar la mort al juliol del jove Marouane Abouobaida, “en circumstàncies encara per esclarir”. “Desgraciadament, aquest desembre, hem conegut el cas del veneçolà R.I, internat al CIE de Sapadors. El jove, amb el VIH, va gravar unes imatges amb el seu mòbil en les quals denunciava les condicions inhumanes del centre'”, lamenta la formació en un comunicat.

Quatre anys abans, “recollint el clam de la societat valenciana organitzada pel tancament dels CIE”, el ple de les Corts va aprovar el 15 d’octubre del 2015 una resolució a proposta de Compromís, “sense l’oposició de cap altre grup”, que declarava el País Valencià com a zona lliure de Centres d’iInternament d’Estrangers i instava el govern espanyol a iniciar el seu tancament.

En aquest context, la coalició continua exigint el tancament dels CIE i insta l’executiu de l’Estat a elaborar informes anuals sobre el centre de Sapadors de València amb l’objectiu d'”acabar amb l’opacitat que manté” al respecte.

Compromís demana que aquest informe continga, “almenys”, el nombre de persones internes desglossat per país d’origen i gènere; el motiu de l’internament; els dies d’estada; el nombre d’agents policials que treballen al centre; la descripció i dotacions personals i materials del servei d’assistència mèdica i sanitària, i els serveis d’assistència social amb què compta el centre.

També reclama al Ministeri d’Interior que detalle els serveis d’advocacia i interpretació realitzats durant l’any, una descripció dels protocols específics seguits amb les dones internes, el nombre d’acompanyaments fets per organitzacions no governamentals i la implementació de la resta de mesures abordades per a salvaguardar els drets i llibertats reconeguts per l’ordenament jurídic als interns.

Comparteix

Icona de pantalla completa