Diari La Veu del País Valencià
El Comité Social i Econòmic afirma que l’economia creix però lamenta que la millora no arriba a totes les capes socials

VALÈNCIA. L’informe 2018 del Comité Econòmic i Social (CES) valencià destaca que el País Valencià “continua creixent” i que la situació econòmica va millorant, malgrat estar en un context de “finançament injust”, encara que ha advertit que el creixement econòmic “no arriba a totes les capes socials”.

Així s’ha pronunciat aquest dimarts, en declaracions als mitjans de comunicació, el president del CES, Carlos Alfonso, que ha entregat l’informe al president de les Corts, Enric Morera, i als membres de la Mesa.

Alfonso ha detallat que l’informe, que s’ha aprovat per unanimitat, té un diagnòstic “molt complex” i han detectat que el País Valencià “continua creixent”, la qual cosa considera que és “molt important, perquè hi ha una situació econòmica que va millorant”.

“S’ha produït en un marc de finançament injust de la Comunitat; hi ha consens des del CES que s’ha de solucionar. Si haguérem tingut un finançament més just, el creixement valencià hauria sigut millor”, ha sostingut.

En la mateixa línia, ha mantingut que la situació d’infrafinançament que pateix el País Valencià “no és un problema polític”. Al seu entendre, és un problema que suposa tindre “pitjors serveis per als ciutadans, menys inversió i haver de destinar diners que es podrien destinar a altres coses a finançar els serveis socials”. “Pensem que [la reforma del finançament autonòmic] és urgent però, per damunt de tot, la Comunitat continua creixent”, ha ressaltat.

Així mateix, Alfonso ha advertit que el creixement econòmic no arriba a totes les capes socials i ha apuntat que hi ha “sectors de marginació i precarietat laboral important”. A més, ha esmentat les comarques de l’interior “molt despoblades” com un dels problemes que es reflecteixen en l’informe.

Guerres comercials i Brèxit

A més, el document mostra un creixement “més alentit” del sector industrial, “afectat per factors internacionals, guerres comercials o les incògnites del Brèxit”. Per això, ha advocat per “potenciar polítiques de suport” a aquest àmbit. Per contra, ha explicat que han funcionat millor el sector de la construcció i el primari, malgrat ser un any “molt dolent climatològicament”.

“En l’Estat de Benestar s’ha notat millora; és molt important perquè és un esforç de tots, de destinar recursos on fa falta. En un marc de finançament injust és més important, perquè es destinen recursos que podrien destinar-se a altres qüestions. Es fa un esforç molt important d’apostar pels serveis socials. Creiem que és la via adequada, la via que el creixement i el desenvolupament econòmic arribe a tots”, ha sostingut Alfonso.

Comparteix

Icona de pantalla completa