Diari La Veu del País Valencià
El Comité de Gestió de Cítrics alerta del ‘greening’, la plaga que amenaça la producció de tota la Península

VALÈNCIA. El Comité de Gestió de Cítrics (CGC), la patronal estatal que aglutina els exportadors privats, ha advertit del “greu risc” que suposaria l’expansió del greening o HLB a l’estat espanyol, un bacteri encara no està present al Mediterrani i davant el qual resultaria “clau” controlar abans la població de l’insecte que la propaga, Trioza erytreae.

Aquest psilat està present en la Península Ibèrica des del 2014 i en cinc anys ha aconseguit expandir-se per tot el litoral atlàntic des de la Corunya a Lisboa (Portugal), ha informat aquest organisme en un comunicat recollit per Europa Press.

Segons un informe del CGC, el greening és una de les plagues de cítrics més greus fins ara conegudes, que en el passat ja va provocar la retallada del 70% de la producció de Florida, als Estats Units. En el cas de la citricultura de la Península, sols caldrien 15 anys per a acabar amb ella.

La primera i més urgent mesura per a evitar la seua propagació, segons les mateixes fonts, implicaria alliberar en les àrees gallegues i lusitanes infestades el parasitoide Tamarixia dryi que l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) va importar des de Sud-àfrica i que ha vingut testant a les Canàries, on també està present el citat vector.

El Ministeri d’Agricultura addueix que per a procedir a la seua solta abans necessita una autorització de la UE però des del CGC han incidit que es tracta d’una situació d'”urgència” en la qual el govern espanyol sí que té competències pel que fa la seua solta. Per la seua banda, la consellera valenciana d’Agricultura, Mireia Mollà, ha exigit que “hauria de ser immediata perquè està en joc la supervivència a mitjà termini del sector citrícola”.

Així mateix, també s’ha pronunciat el president del CGC, Manuel Arrufat, que ha agraït les gestions realitzades en aquest sentit per Mollà. El Comité també ha posat l’accent en un altre perill d’expansió d’aquesta plaga sobre el qual “tampoc s’està actuant convenientment”: la producció de material vegetal per a empelts o venda de plançons de Portugal.

Comparteix

Icona de pantalla completa