Diari La Veu del País Valencià
CIEs NO exigeix una investigació independent per la mort d’un intern i en convoca una protesta a les portes

VALÈNCIA. CIEs NO, la campanya pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers i la fi de les deportacions, exigeix al govern espanyol una investigació “urgent, rigorosa i independent” per a conéixer les circumstàncies en les quals es va produir aquest dilluns la mort d’un intern de 25 anys i origen marroquí en la cel·la d’aïllament del CIE de Sapadors de València, així com que “es depuren responsabilitats”.

La Policia Nacional investiga les causes de la mort d’aquest immigrant intern a Sapadors després que una comissió judicial ordenara l’aixecament del cadàver i determinara el suïcidi com a causa, a l’espera de l’autòpsia, segons van informar aquest dilluns de la Prefectura Superior.

A més d’exigir una investigació “independent”, CIEs NO convoca la ciutadania a concentrar-se aquest dimarts a la vesprada, a les 19 hores, a la porta del complex de Sapadors, i insta la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València a “posar en pràctica el seu pronunciament pel tancament dels CIE, ja que van signar sengles propostes per a instar el govern a la seua clausura la passada legislatura”.

D’aquesta forma, la plataforma fa una “especial crida” a l’assistència del president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra; l’alcalde de València, Joan Ribó, i altres representants institucionals, polítics, sindicals, organitzacions i moviments socials.

CIEs NO denuncia en un comunicat aquesta mort com a “resultat del racisme institucional i com a conseqüència directa d’una política migratòria basada en la criminalització, el tancament i la deportació de les persones migrants”.

“Són uns fets gravíssims. La ciutadania necessita saber com s’ha produït la mort d’aquesta persona que es trobava sota custòdia de l’estat espanyol. Convoquem una mobilització massiva pel tancament d’aquestes presons racistes que formen part de les polítiques de mort que els estats europeus practiquen contra les persones migrants i per a demanar la depuració de responsabilitats per la mort d’aquest ciutadà marroquí”, ha afirmat Adrián Vives, portaveu de l’organització.

Denegació d’entrada

Al mateix temps, la campanya assegura que no ha pogut visitar aquest matí els interns a Sapadors, “tal com els autoritza un acte del magistrat d’instrucció del jutjat número 3 des del 2011”, ja que “la Policia Nacional no ho ha permés al·legant qüestions de seguretat”.

Fa uns dies va denunciar la restricció de l’accés de les organitzacions al CIE “excusant-se en les vacances d’estiu del funcionariat”. Al seu judici, “és precisament ara, amb més internaments i menys personal, quan més necessari és el paper de fiscalització i vigilància dels drets humans de les entitats socials”.

Al marge d’aquest cas, CIEs NO afirma tindre coneixement que “els intents de suïcidi entre els interns són continus a causa de l’impacte sobre la salut mental del tancament i les condicions del centre. La setmana passada va haver-hi un altre intent de suïcidi i també es va alliberar un dels interns per la seua greu deterioració psíquica”.

Un total de 9 morts

Des que es va obrir el primer CIE i van començar a practicar-se deportacions el 1987, l’organització lamenta que “almenys nou persones han mort en condicions de tancament i trasllat forçós: nou vides la custòdia de les quals i responsabilitat requeia sobre l’Estat”. “La mort al CIE no és una excepció, sinó una macabra normalitat”, emfatitza la plataforma.

Per a CIEs No és “imprescindible honrar la seua memòria i poder recordar els seus noms i cognoms: Osamuyi Aikpitanyi el 2007 (durant la seua deportació: vol Ibèria Madrid-Lagos, Nigèria), ciutadà nigerià de 47 anys el 2008 (Sapadors), Jonathan Sizalima el 2009 (comissaria d’estrangeria de la Policia Nacional a Barcelona), Mohamed Abagui el 2010 (CIE Zona Franca de Barcelona), Samba Martine el 2011 (CIE Aluche de Madrid), Idrissa Diallo el 2012 (Zona Franca), Alik Manukyan el 2013 (Zona Franca), Mohamed Bouderbala el 2017 (presó Archidona de Màlaga) i un ciutadà marroquí el 2019 (Sapadors)”.

Per tot això, l’organització reclama tant la investigació “objectiva” sobre l’última defunció com la compareixença del delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, per a informar sobre aquest tema. També exigeix la identificació de l’intern, mesures de reparació per a la seua família iel tancament “immediat” del CIE de Sapadors i de tots els de l’estat espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa