Diari La Veu del País Valencià
El Centre del Carme se suma a l’IVAM i a Bombas Gens en la llista de les 100 millors institucions culturals de l’Estat

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València ha entrat el 2018 en el rànquing de les cent institucions culturals més valorades de tot l’Estat. La seu del Consorci de Museus es troba, concretament, en el 33é lloc. A més, altres dos espais valencians, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i Bombas Gens Centre d’Art, a València, repeteixen en la llista, segons es desprén dels resultats de l’Observatori de la Cultura, corresponent al tancament de l’any i elaborat per la Fundació Contemporània.

El País Valencià es va mantindre l’any 2018 com el cinqué territori de l’Estat per la qualitat i innovació de la seua programació cultural, després de Madrid, el País Basc, Catalunya i Andalusia, respectivament, en rebre el 33,5% dels esments dels panelistes que han participat en l’observatori, dues dècimes menys que l’any anterior.

Per ciutats, València ocupa el quart lloc, després d’augmentar en punt i mig els esments respecte a 2017 fins al 42,1%, mentre que a Madrid, Barcelona i Bilbao formen el podi, respectivament. Alacant està en la posició número 31 amb un 2,2% d’esments, el mateix percentatge que l’any anterior, encara que retrocedeix tres llocs.

En concret, en la classificació de les cent institucions culturals repeteix l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de València en el lloc 30, cinc menys que en 2017, si bé ha rebut més esments dels panelistes que han participat en l’Observatori de la Cultura: del 3,6 al 4,4%. També ha tornat a entrar Bombas Gens Centre d’Art de València en el número 36, encara que ha baixat 13 posicions en comparació a l’anterior observatori en passar d’un 4,2% d’esments a un 3,4%.

El Centre del Carme és l’altra institució cultural valenciana que apareix en el rànquing, per primera vegada en 2018 i un lloc per damunt de Bombas Gens, en el número 33 –empatada amb Fundació Mapfre de Madrid i Barcelona, i la Seminci, Setmana Internacional de Cinema de Valladolid–, en rebre un 3,8% d’esments.

Rànquing al País Valencià

Dins del rànquing al territori valencià, les tres institucions més valorades són l’IVAM, el Centre del Carme i Bombas Gens, respectivament. En quarta posició se situa el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), que avança dos llocs, els mateixos que retrocedeix el Teatre Principal d’Alacant, en cinqué lloc.

Seguidament està el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV), en cinqué lloc al costat del Principal d’Alacant. Comparteixen el seté el Palau de la Música de València –que baixa quatre posicions–, el festival Sagunt a Escena de Sagunt (València) –retrocedeix una–, la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE) de València –escala cinc llocs– i el Teatre Principal de Castelló.

Completen la llista del País Valencià els festivals Russafa Escènica, amb una posició més, i Cabanyal Íntim, tots dos de València i compartint el lloc número 11.

Les més valorades de l’Estat

A nivell estatal, el Museu del Prado, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, el Museu Guggenheim i el Teatre Real lideren el rànquing de les 100 institucions culturals més valorades. Aquest rànquing correspon a les institucions més valorades pels panelistes consultats en l’Observatori, que han puntuat les institucions i esdeveniments culturals més importants de l’any passat, en una pregunta oberta sense aportar cap nom.

El Museu Nacional del Prado desbanca el Museu Reina Sofia, que ocupa el segon lloc, seguit del Museu Guggenheim, el Teatre Real i Zinemaldia. Festival de Sant Sebastià. Completen el ‘top ten’ Caixaforum, Teatres del Canal, ARC, Museu Thyssen-Bornemisza i Matadero Madrid.

Per primera vegada en la llista figuren un àlbum de música, El mal querer, de Rosalía, i dues pel·lícules: Entre dos aguas, d’Isaki Lacuesta, i Campeones, de Javier Fesser.

Segons el rànquing d’autonomies, Madrid apareix en primer lloc, seguida del País Basc, Catalunya, Andalusia, el País Valencià, Castella i Lleó, Galícia, Cantàbria, Navarra i Múrcia. Per ciutats, el ‘top ten’ el componen, per aquest ordre, Madrid, Barcelona, Bilbao, València, Màlaga, Sevilla, Sant Sebastià, Santander, Saragossa i Valladolid.

Una altra de les dades que llança l’estudi és que la gastronomia repeteix com el més destacat, seguida del disseny, la literatura i la moda, totes elles amb una nota per damunt de la valoració global, que ascendeix a 7,06.

Comparteix

Icona de pantalla completa