Diari La Veu del País Valencià
El Centre del Carme pren les Falles amb un espectacle audiovisual durant quatre dies

VALÈNCIA. El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) s’uneix per tercer any consecutiu a les Falles de València amb un espectacle de llums que durarà quatre dies, que activarà les seues falles experimentals i que estarà coronat amb una festa amenitzada per discjòqueis valencians com ara José Coll o Vicente Buitrón.

Des d’aquest dijous, 14 de març, fins al diumenge 17, a dos dies de la Cremà, tindrà lloc l’encés de les falles sota el títol Wai encén el CCCC, un esdeveniment patrocinat per Cerveses Wai, avança el Consorci de Museus en un comunicat.

Com a espai dedicat a les manifestacions més innovadores en l’àmbit de l’experimentació artística, el Centre del Carme oferirà un espectacle audiovisual en què la llum i la música es fondran per a generar noves experiències sonores, de la mà de Audioprobe, empresa valenciana encarregada durant diversos anys de la Crida.

Les creacions del conjunt Amores Grup de Percussió serviran com a base a la proposta, seguida per la festa amenitzada pels djs. Amb aquest espectacle culminarà un procés en el qual han participat més de 400 escolars, que també han col·laborat en la falla MUSEV.M, que acull el claustre gòtic, i 3D GRAFITI, realitzada per estudiants del centre d’educació especial Ruiz Jiménez de València, amb disseny de PichiAvo.

Aquest dijous a les set de la vesprada comença la festa que comptarà amb les actuacions de diversos djs en el claustre renaixentista, al costat de la instal·lació 3D GRAFITI. En el claustre gòtic, el monument participatiu MUSEV.M convida el públic a gaudir de l’espectacle de llum i so en diverses passades cada dia, a les 20.30, 21.00, 21.30 i 22.00 hores.

El Centre del Carme estarà obert els quatre dies, del 14 al 17 de març, fins a mitjanit perquè es puga gaudir de les seues falles durant tota la jornada i només tancarà les portes el festiu del dimarts 19 de març.

Es tracta del tercer any que l’espai se suma a una acció d’aquestes característiques, creant sinergies amb l’art faller en diàleg amb els nous llenguatges contemporanis. Les falles experimentals del CCCC són “un homenatge a aquesta tradició valenciana i demostren el treball cooperatiu entre les institucions culturals, els artistes contemporanis i l’educació, tot amb el fil conductor de les Falles”, com ha ressaltat el director, José Luis Pérez Pont.

Una gran cúpula amb 400 retrats

Des de finals de febrer, alumnes dels centres escolars valencians han passat pel claustre gòtic del Centre del Carme per a participar en un taller dirigit a transformar i enriquir dia a dia aquesta instal·lació.

MVSEV.M fa referència als orígens del museu i de les festes josefines. Aquesta falla ha anat adquirit diferents formes i volums a mesura que els joves l’han transformada, fins a crear una gran cúpula que convida el públic a entrar i gaudir. Per dins estarà il·luminada per a observar els 400 retrats dels seus protagonistes, com un museu efímer construït entre tots.

La instal·lació, ideada pels creadors valencians Javier Molinero i Bernat Ivars, és un homenatge al caràcter participatiu i integrador de les Falles i als seus centenars de monuments plantats al carrer, eminentment participatius i autogestionats. “Es podria dir que una falla és un museu al carrer creat per les milers de persones que la fan possible i un públic molt major que les visita”, destaquen des del Centre del Carme.

Falla infantil amb el segell de PichiAvo

Paral·lelament, l’espai presenta la seua falla infantil 3D GRAFITI, amb disseny de PichiAvo i elaborada per l’alumnat del centre d’educació especial Ruiz Jiménez de València a través del seu programa de formació i qualificació bàsica d’artista faller.

Aquesta està elaborada amb materials tradicionals i pensada per a ser llegida seguint el patró que caracteritza l’estil dels artistes, traslladat a format volumètric. La formen set rètols amb les paraules Falles, Cremà, Festa, Urban, Street, Flama i Inclusió, aquesta última a proposta dels estudiants.

S’integra dins del projecte d’exposició EVREKA, que PichiAvo presenta en el Centre del Carme amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i el Consorci de Museus. També es vincula amb la Falla Municipal de 2019, que compta amb el segell del duo de grafiters valencians al costat dels artistes fallers Latorre y Sanz.

Precisament per aquesta vinculació, 3D GRAFITI es cremarà juntament amb la falla gran de València el 19 de març. Aquest dia també desapareixerà la seua intervenció en el claustre renaixentista amb l’objectiu de crear un paral·lelisme entre el caràcter efímer de les falles i de l’art urbà. La seua exposició a la Sala Refectori, mostra del seu particular estil urban mythology, es podrà visitar en el Centre del Carme fins al 5 de maig.

Comparteix

Icona de pantalla completa