Diari La Veu del País Valencià
Celaá, sobre l’Open Arms: Volem que la UE senta la política migratòria com a pròpia

VALÈNCIA. La ministra d’Educació en funcions i portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha defensat que la política migratòria és “responsabilitat de la Unió Europea en el seu conjunt” i ha dit que l’executiu de Pedro Sánchez vol que la UE “la senta com a pròpia”.

Així ho ha manifestat Celaá en declaracions als periodistes, preguntada sobre el desembarcament de les 121 persones migrants que van ser rescatades pel buc humanitari Open Arms en aigües del Mediterrani central. Fa cinc dies que estan a l’espera que se’ls assigne un port al qual poder dirigir-se.

“Volem que la política migratòria la senta la UE com a pròpia. Volem que siga conscient de la seua responsabilitat”, ha assenyalat la ministra en funcions després de mantindre una reunió amb col·lectius del sector educatiu.

L’embarcació de l’ONG Proactiva Open Arms, amb bandera espanyola, va rescatar el passat dijous 55 persones i, un dia després, altres 69 persones. D’aquests 124 rescatats, tres dones –dues d’elles embarassades– van ser posteriorment evacuades d’urgència, després d’autoritzar-ho el govern italià.

Cinc dies en aigües internacionals

Actualment, el buc es troba en aigües internacionals enfront de l’illa italiana de Lampedusa, però Itàlia li nega l’autorització per a desembarcar les 121 persones migrants que segueixen a bord, així com Malta.

Tots dos països són els més pròxims al buc, per la qual cosa són els més segurs, d’acord amb la normativa internacional. Davant la negativa d’ambós, el buc ha demanat “urgentment” un port segur al qual dirigir-se amb aquestes persones.

Per part seua, la Comissió Europea va expressar preocupació pel benestar de les 121 persones que segueixen al vaixell, i va apel·lar a la normativa internacional i nacional per a permetre el seu desembarcament.

Així mateix, la portaveu de l’executiu comunitari, Mina Andreeva, va afirmar que el govern espanyol no ha remés al comunitari cap petició per a agilitzar el desembarcament i la distribució posterior de migrants entre països de la UE, com es va fer en el passat en altres casos. “La Comissió no ha rebut una petició per a fer la coordinació respecte a les persones que estan actualment a bord del vaixell d’Open Arms”, va explicar en roda de premsa.

En declaracions als periodistes aquest dilluns, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va apuntar que “és important que la Comissió Europea assumisca les seues responsabilitats“, al mateix temps que va defensar que l’acolliment dels migrants “no pot ser una qüestió voluntarista” i que “ha d’haver-hi una política comuna”.

Preguntat si l’Estat oferirà port a l’Open Arms, Ábalos va dir que “no es pot donar la imatge que Espanya és l’únic port segur”. València ha oferit el seu port perquè l’Open Arms desembarque els 121 migrants a bord, i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha oferit tots els ports catalans. Altres territoris, com és el cas d’Extremadura o el País Basc, també s’han oferit a acollir-los.

Fonts de Proactiva Open Arms han explicat a Europa Press que, tal com estableixen els protocols i la normativa internacional, han contactat amb Malta i Itàlia perquè són els ports segurs. Per això, el buc no ha demanat a Espanya poder desembarcar, ja que aquesta seria l’opció en “el pitjor dels escenaris”. A més, han recordat que el buc de salvament està “sota amenaça” de multa per part del govern espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa