Diari La Veu del País Valencià
Els càrrecs de Compromís implicats en el cas Alqueria es neguen a declarar perquè no saben de què se’ls acusa

VALÈNCIA. Els quatre alts càrrecs de Compromís les contractacions dels quals en l’empresa pública Divalterra investiga el jutjat d’instrucció número 9 de València s’han acollit aquest dilluns al seu dret a no declarar a cap de les parts, segons han confirmat fonts jurídiques a Europa Press. Segons ha explicat a la seua eixida dels jutjats un d’ells, Josep Luis Melero, han pres aquesta decisió perquè, segons ha dit, desconeixen de què se’ls acusa.

Els directius de l’antiga Imelsa que han comparegut aquest dilluns davant el jutge que instrueix el conegut com a cas Alqueria són els quatre que va nomenar Compromís: el responsable de les àrees de Turisme, Pau Pérez, regidor de Compromís a Oliva; el de Promoció Econòmica, Innovació i Projectes de Formació, Josep Lluís Melero, edil de la coalició a Silla; la de Medi Ambient, María Soledad Torija, i Raúl Ibáñez Fos, de Compromís per Sueca, responsable d’Administració General.

Divendres que ve serà el torn dels càrrecs investigats que corresponen al PSPV i, en principi, amb això totes les diligències previstes en la instrucció del cas ja hauran sigut completades.

Per aquestes contractacions estan investigats pels delictes de prevaricació i malversació l’expresident de la Diputació de València Jorge Rodríguez i altres sis exalts càrrecs: el que fora el seu cap de gabinet, Ricard Gallego; el secretari lletrat del Consell d’Administració de Divalterra, Jorge Cuerda; Manuel Reguart, assessor de Rodríguez, i els dos directors gerents, Xabier Albentosa i Agustina Brines, a més dels nou directius contractats suposadament de manera irregular.

Adscrits o vincultats als dos partits

En set dels nou casos, un informe de la UDEF va considerar que sembla que les contractacions es van fer sota la modalitat de personal d’alta direcció com a “frau de llei” per a evitar l’aplicació dels principis continguts en l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic aplicables a les societats mercantils públiques en matèria de contractació laboral “aconseguint d’aquesta manera i independentment de la capacitació personal dels contractats la vinculació a la societat de persones adscrites o vinculades” a Compromís i PSPV, al capdavant de la Diputació.

D’acord amb aquest informe, cadascuna d’aquestes contractacions va suposar un cost aproximat de 70.000 euros anuals per a Divalterra, amb la qual cosa es calcula que el potencial perjudici ocasionat a la societat dependent de la Diputació i durant el temps que desenvoluparien els càrrecs seria d’uns dos milions.

L’informe afegia que, d’acord amb informes jurídics emesos a petició de l’empresa i que consten en la denúncia que va portar la Fiscalia a traslladar el cas al jutjat, eixes contractacions com a personal d’alta direcció no s’ajusten als requisits, per la qual cosa “a més de produir una vulneració evident de la llei suposen així mateix una utilització instrumental de la mateixa” per a fer una contractació de personal “directa i partidista” sense concurrència de principis d’igualtat, mèrit, capacitat, transparència i independència. A més, sense coneixement com a òrgan col·legiat del Consell d’Administració.

Un altre informe pericial que consta en el sumari revela que cap d’eixos set primers alts directius exercia funcions directives en matèria de contractació ni rectores; no tenien capacitat de representació davant altres administracions, i no existia un increment ni en l’evolució de la xifra de negoci ni en els pressuposts que avalara aqueixa contractació.

En eixe document pericial s’apunta que el cost del personal contractat ascendeix a 1.122.095,80 euros, enfront dels dos milions que apunten els investigadors. La remuneració més alta arribaria als 153.964 euros per tres anys, i la més baixa, als 6.542 euros, únicament per un mes, entre febrer i març del 2018. Totes elles –excepte aquesta última– són de novembre del 2015 i tres es prolonguen fins al 2017 i la resta, fins al 2018.

Així mateix, consta en l’informe de la UDEF que sota una “clima de pressió” sobre el personal tècnic i laboral de Divalterra es “va imposar” per ordre de l’aleshores president de la Diputació, Jorge Rodríguez, la contractació dels dos últims investigats. L’última d’aquestes persones, a més, no va arribar a exercir el càrrec.

Comparteix

Icona de pantalla completa