Diari La Veu del País Valencià
La cap de gestió de l’EMT autoritzava transferències quan estava de baixa 

VALÈNCIA. Aquest dijous s’ha celebrat un ple extraordinari a l’Ajuntament de València dedicat en exclusiva al frau de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) que va provocar la fugida de quatre milions d’euros de l’entitat. Unes declaracions del president de l’entitat i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, han generat noves incògnites a resoldre sobre les responsabilitats respecte de l’estafa dels quatre milions d’euros.

Durant el ple –i, després, en declaracions a la premsa–, el regidor ha admés que la cap de gestió financera, Maria Rayón, mantenia la signatura de l’empresa amb DNI, amb la qual podia autoritzar transferències mentre estava de baixa maternal. CaixaBank, des d’on es van realitzar les transferències a l’entitat bancària de Hong Kong que van provocar la fugida dels diners, es va posar en contacte per correu electrònic amb Rayón el passat 17 de setembre. En aquest correu, hi havia informació sobre la falta de documents a l’hora de fer les transferències que va ordenar la treballadora acomiadada, la cap d’administració Celia Zafra.

Ara bé, la cap de gestió estava de baixa maternal quan el banc li va enviar la notificació i, per tant, no va llegir l’avís. No obstant això, la treballadora mantenia la signatura amb el DNI mentre estava de baixa, amb la qual cosa podia autoritzar transferències. De fet, segons ha afegit Grezzi durant el ple municipal, la mateixa treballadora va demanar mantindre aquesta firma mentre estava de baixa per a fer tasques rutinàries per a evitar que “es paralitzara l’empresa”, ha agregat. Això sí, totes les altres tasques de gestió de correu i de tresoreria les delegar en “el seu equip”.

Però les declaracions dels regidor obrin nous interrogants sobre a qui corresponien les responsabilitats de revisar les notificacions que enviava el banc. Grezzi no ha aclarit per qui estava composat aquest “equip” i ha defugit de forma abrupta les preguntes dels mitjans de comunicació sobre aquest assumpte. Així, el president de l’EMT s’ha refugiat en el suposat marc de confidencialitat en què han de mantindre’s els assumptes que es tracten en la comissió d’investigació. Aquest dimecres, la presidenta de la comissió de l’EMT va admetre que no existia cap document sobre qui assumia les funcions d’aquesta treballadora mentre estava de baixa.

Ara bé, segons l’EMT, la treballadora no va estar assabentada d’aquests correus i, per tant, no va poder determinar les irregularitats que van ocórrer a l’empresa en aquestes dates.

Les declaracions de Grezzi han provocat les reaccions de l’oposició, que es personaran en la Inspecció de Treball per a investigar sobre la treballadora de baixa i les seues funcions. La portaveu del PP a l’Ajuntament de València, Maria José Català, ha assegurat que interposaran una acció: “Estava de baixa i no mirava correus però feia signatures de tresoreria, cosa que incomplex la normativa laboral”. Per la seua banda, el soci de govern de Compromís, el PSPV, ha explicat que no es personaran de manera “formal” a la Inspecció de Treball, però que potser sí que ho preguntaran de forma verbal.

Clàusula del contracte amb CaixaBank

D’altra banda, durant el ple municipal, la portaveu del PP també ha destacat una clàusula existent en el contracte entre CaixaBank i l’empresa pública on es permetia fer transferències, de forma excepcional, sense tindre la signatura mancomunada. Tot i això, segons informen fonts de l’empresa pública, aquesta situació només podia fer-se amb transferències recurrents. Per tant, no s’hauria pogut aplicar aquesta clàusula del contracte en el cas de les operacions amb el compte bancari amb domicili a la Xina.

Comparteix

Icona de pantalla completa