Diari La Veu del País Valencià
La caiguda de la venda de cítrics frena la bona marxa de les exportacions valencianes en el primer trimestre

VALÈNCIA. Els cítrics valencians, reconeguts internacionalment per la seua qualitat, han sigut sempre una de les principals potes de les exportacions valencianes. Almenys, així havia sigut fins ara. Amb la reformulació del conegut com a acord de Sud-àfrica i amb la caiguda de la demanda dels països europeus –en part pel bon oratge que ha fet a Europa aquest hivern–, les taronges valencianes han perdut quota de mercat a l’exterior.

Així s’extrau d’un informe elaborat per la Cambra de Comerç de València, segons el qual les vendes de cítrics valencians a l’exterior han caigut un 7,4% durant el primer trimestre de l’any. D’acord amb el mateix informe, i tal com han denunciat en reiterades ocasions les associacions agràries, l’augment de la competència de països tercers, la caigudes dels preus i la reducció de la demanda han llastrat les vendes de taronges. De fet, el passat divendres representants d’AVA-Asaja van viatjar a Brussel·les per a presentar a les autoritats un informe que demostra com l’acord de Sud-àfrica ha influït en la quota de mercat dels cítrics valencians.

Aquesta caiguda ha arrossegat el conjunt de les exportacions valencianes, que han experimentat una reculada del 0,8% de gener a març del 2019, segons l’últim informe de comerç exterior del País Valencià elaborat per la Cambra de Comerç de València. Aquesta caiguda trenca la bona ratxa de les exportacions valencianes, que van tancar el 2018 amb xifres de rècord. Segons van informar en el seu moment des de la Secretaria d’Estat de Comerç, les vendes valencianes a l’exterior van ascendir als 30.324,4 milions d’euros, de manera que van marcar un nou rècord.

Tot i que encara no s’han recuperat del tot, l’informe de la Cambra de Comerç apunta que les exportacions d’automòbils –afectades per la crisi de la Ford– registren un moderat increment, fet que suposa que la senda baixista de les exportacions del sector hauria “tocat terra” i que comença a remuntar. No obstant això, la situació de l’empresa americana d’automòbils no ha millorat. Aquesta setmana, la direcció ha informat que preveu acomiadar 7.000 treballadors més. No s’ha precisat encara com afectarà la mesura a la planta d’Almussafes, factoria d’on provenen la pràctica totalitat dels automòbils exportats pel País Valencià.

Brèxit i guerra comercial entre els Estats Units i la Xina

En el marc internacional, la Cambra de Comerç apunta diversos factors que incideixen negativament en l’evolució de les exportacions valencianes, com són la incertesa del Brèxit; la recrudescència de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina –l’última víctima de la qual és Huawai–; la desacceleració de les principals economies europees i alguns països emergents, i la crisi del sector de l’automòbil.

Les exportacions també s’han vist afectades per la reculada de les vendes de productes energètics. Si es deixen de banda aquests productes, les exportacions valencianes han augmentat un 0,8% en el primer trimestre, apunta l’entitat empresarial. A més, l’informe assenyala la davallada en les vendes d’alguns béns de consum de la indústria tradicional valenciana, com ara calçat i tèxtil.

Trencant la tendència a la baixa de les exportacions es troben sectors com la indústria agroalimentària, la cosmètica, els plàstics, el moble, la confecció i els productes químics, que “mantenen el dinamisme en les seues exportacions”, expliquen des de la Cambra de Comerç.

Quant als mercats d’exportació, es manté la tendència cap a una diversificació de mercats amb una reculada dels mercats de la zona euro (-5,2%), especialment a França, Itàlia i Alemanya, en favor dels països de l’Europa de l’Est (6,2%), l’Amèrica del Nord (37%) i la Xina (12%). Per part seua, mercats emergents com Amèrica Llatina (-9%), el sud-est asiàtic i el nord d’Àfrica (Algèria i el Marroc) registren caigudes en les exportacions valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa