Diari La Veu del País Valencià
Cabify aprofita la falta de normativa de vehicles de lloguer i desplega els seus patinets elèctrics a València 

VALÈNCIA. L’aterratge a València de l’empresa de lloguer de patinets elèctrics MOVO ha provocat que salten les alarmes a la ciutat. La filial de Cabify arriba quasi un any després que ho fera Lime, finançada per Uber, i només uns dies després que l’Ajuntament decidira frenar l’aprovació d’una taxa sobre els vehicles de lloguer. Tot i que aquesta normativa hauria d’haver-se aprovat en la passada Junta de Govern Local, des de l’Ajuntament es va decidir aparcar-la; una decisió que podria provocar la repetició dels fets de l’any passat amb Lime: la retirada massiva de patinets elèctrics per tota la ciutat.

A més, MOVO arriba un mes després de l’aprovació d’una nova ordenança de mobilitat que regula la circulació a València. Aquesta normativa recull la circulació tant de bicicletes dels patinets elèctrics. Entre altres mesures, inclou que els patinets i les bicicletes que superen els 10 quilòmetres per hora no podran circular pels espais de vianants. No obstant això, estableix un buit legal sobre la possibilitat que una empresa empre els seus vehicles de lloguer a la ciutat.

Al setembre del 2018, la Policia Local va retirar a Lime els 200 patinets elèctrics que hi havia distribuïts per tota la ciutat. El pretext en aquell moment és que aquests vehicles estaven aparcats als carrers fent un ús indegut de l’espai públic. Segons van informar en aquell moment des de l’Ajuntament, sense la llicència necessària, l’empresa no podia operar. Això implica que, si ara els patinets de MOVO també incorren en una ocupació d’aquest espai, la Policia Local podria retirar-los, tal com va fer amb els vehicles de Lime.

La Junta de Govern Municipal no va aprovar definitivament la normativa on s’establia una taxa per a les empreses de vehicles de lloguer. En concret, per als patinets de menor mida, la taxa que havien de pagar aquestes empreses era de 60 euros. Per la seua banda, als patinets elèctrics de major grandària i a les bicicletes elèctriques els correspondria una taxa d’uns 70 euros. No obstant això, aquesta norma es va veure tombada, possiblement, a l’espera que es conforme el futur govern de La Nau; un acord de govern que penja d’un fil i amb les negociacions estan completament congelades des de la setmana passada.

Fonts municipals expliquen que aquest endarreriment es deu a la voluntat que els responsables de la Policia Local, Hisenda i Mobilitat Sostenible es reunisquen abans que s’aprove qualsevol ordenança de les taxes de mobilitat personal. Tot, amb la voluntat de detectar els problemes que ja havien aflorat en altres ciutats, amb l’ocupació massiva de l’espai. A més, segons les mateixes fonts, el fet que continuen arribant empreses de vehicles de lloguer a València no contribueix al model de disseny de la mobilitat sostenible pel qual es voldria apostar a la ciutat.

Des de l’Ajuntament, també expliquen que la intenció és que la Regidoria –que ostentava Guiseppe Grezzi la passada legislatura– elabore un informe que determine en quines condicions es troba la ciutat de València per a rebre noves empreses de lloguer de vehicles. És a dir, en el cas dels patinets elèctrics, quin nombre de patinets i quantes empreses haurien d’operar. D’aquesta manera, des de l’Ajuntament no tanquen la porta a obrir un procés de concessió de llicències o d’autorització perquè aquestes empreses puguen operar.

Localitzar i retirar els patinets

València és la tercera ciutat en què MOVO desplega la seua xarxa de patinets elèctrics, després de Madrid i Màlaga. Els seus vehicles tenen una autonomia de càrrega de 35 km i es poden utilitzar-se després d’instal·lar la seua aplicació gratuïta. A través d’ella, es podrà descarregar el codi QR i localitzar el patinet, de forma que els vehicles estaran connectats a una plataforma que permet el seu monitoratge i localització en temps real.

Aquesta localització és l’eina que possibilitaria que l’empresa geolocalitzara els vehicles i els retirara de la via pública, amb la possibilitat de recollir-los i deixar-los en algun local tancat. D’aquesta forma, evitaria infraccions indegudes i, sobretot, que es repetira allò que va tindre lloc l’any passat amb Lime. Això sí, mentre no hi haja un govern municipal, no es podrà configurar una normativa que regule el tipus de llicència –o, en el seu defecte, la taxa d’utilització privativa pactada– per a definir un nou marc en clau de mobilitat sostenible.

Comparteix

Icona de pantalla completa