Diari La Veu del País Valencià
El Botànic vol blindar el Monestir de la Valldigna amb una llei contra possibles futurs nous casos de corrupció

VALÈNCIA. Els grups polítics que integren el govern del Botànic han presentat aquest dilluns una proposició de llei a les Corts on es demana que la gestió del Monestir de Santa Maria de la Valldigna, a Simat (la Safor), passe de la gestió privada a la pública, de manera que quede en mans de la Generalitat.

Fins ara, segons la normativa en vigor, la Fundació Jaume II el Just –un organisme privat, però que es nodria de diners públics– n’era la responsable de la gestió del cenobi i això, segons ha explicat aquest dilluns Fran Ferri, el síndic de Compromís en la comissió del cas Taula a les Corts, eximia la Fundació de donar explicacions sobre els moviments econòmics del Monestir, ja que, pel fet de ser privada, no estava subjecta a la legislació sobre transparència de la Generalitat.

En la gestió del Monestir de la Valldigna “existeix una anomalia”, ha indicat Ferri, qui, junt amb els síndics del PSPV i Podem, ha presentat a les Corts una proposta de llei perquè la Generalitat, a través de la Conselleria de Cultura, gestione el cenobi i no ho faça la Fundació Jaume II el Just, que és un organisme privat al caliu del qual es va ordir el cas Taula en el qual està implicat, també, Marcos Benavent, el conegut com a ‘ionqui dels diners’.

Eixe tipus de gestió amb una entitat privada va eximir d’explicar “què ha passat amb el forat d’11 milions d’euros en la gestió de la Fundació” o ” “els 5,7 milions destinats a les empreses del cas Taula”, ha denunciat Ferri. La Fundació Jaume II el Just no ha hagut de detallar res d’aquestos diners públics perquè “les fundacions privades, amb la llei que estava en vigor (en qüestions de transparència), podien saltar-se els controls perquè la llei no la recollia”, ha lamentat.

La proposició de llei, que els grups del Botànic faran extensiva al PPCV i Cs perquè s’hi sumen, busca blindar el Monestir dels casos de corrupció passant a una gestió pública que adopte la transparència en la gestió dels recursos econòmics. Per a començar, la normativa, basant-se en el procés de liquidació de la Fundació Jaume II el Just, proposa eliminar de la Llei 10/2008 del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna aquells articles que indiquen que la susdita fundació és qui té les competències en la gestió del complex.

La proposta demana suprimir l’apartat f de l’article 6.1 de la Llei 10/2008 del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna que diu que entre els vocals nats de l’Alt Patronat de la Fundació ha d’haver-hi un representat de la Fundació de la Comunitat Valenciana Jaume II el Just; l’article 7, que recull els Vocals honorífics; l’apartat 2 de l’article 9, on es diu que l’Alt Patronat del Reial Monestir ha d’establir els mecanismes de col·laboració necessaris amb la Fundació Jaume II el Just per a la consecució dels fins que es preveuen en esta llei, i l’artcile 10, que regula el paper de l’arquitecte conservador de la Llei 10/2008.

El mateix document presentat pel Botànic proposa l’addicció d’un nou apartat a l’article 8, que planteja “impulsar les mesures necessàries per a donar compliment a la normativa valenciana sobre transparència i bon govern”.

Al remat, es tracta “d’extirpar” de la llei la presència en la gestió de la Fundació Jaume II el Just i optar per una gestió pública, ja que “un lloc públic” que funciona amb “recursos públics” i la supervisió de “polítics que són públics”, ha indicat Ferri, “ha d’estar gestionat per la Generalitat i no per una fundació”. Aquest control, segons ha afegit el síndic de Compromís, recauria en la Conselleria de Cultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa