Diari La Veu del País Valencià
El Botànic II es marca com a objectiu prioritari la lluita contra la desigualtat de les poblacions rurals

VALÈNCIA. El primer seminari del Botànic II, celebrat aquest cap de setmana a cavall entre Montanejos i Borriana, ha conclòs aquest diumenge amb una roda de premsa del president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra en què s’han donat a conéixer les principals conclusions d’aquesta trobada, així com els compromisos adquirits per cada conselleria per al semestre vinent.

Puig ha destacat la tria de Montanejos, “un poble amb ganes d’anar cap endavant enfront dels missatges catastrofistes”, en un seminari amb la mirada posada en la lluita contra el despoblament. Així, ha explicat que el dia d’ahir [per aquest dissabte] es van reunir amb alcaldes i alcaldesses de la zona amb l’objectiu de treballar conjuntament “perquè Montanejos i tota la comarca de l’Alt Millars tinguen futur”.

En aquest sentit, ha manifestat que “la Comunitat Valenciana no serà una comunitat de futur si no se superen totes les desigualtats i equilibris, treballant en la inclusió de les persones i dels territoris”.

“Expressem el nostre compromís davant la despoblació”, ha dit, tot referint-se a l’acceleració de l’Agenda Valenciana Antidespoblament en aquesta legislatura, així com a la creació d’una direcció general específica per a aquest assumpte. A més, ha parlat d’un pla d’incentius fiscals i de serveis públics “perquè totes les comarques de l’interior tinguen futur”.

Tal com ja van anunciar aquest dissabte Puig i Oltra, el Consell estudiarà la implantació d’incentius fiscals i econòmics i mesures d’acció territorial contra els efectes del despoblament a les zones rurals i de l’interior.

“Hi ha una acció coordinada contra la despoblació”, va assegurar el president, qui va afegir que la del Consell és “una visió del govern inclusiva sempre entre les persones, però també entre els territoris”. En aquest sentit, va afirmar que en aquesta legislatura “serà molt important la capacitat d’entendre la Comunitat Valenciana com un tot i que ningú senta cap mena de discriminació, tampoc de caràcter territorial”.

“Es tracta de treballar junts amb un objectiu comú en el qual també volem incorporar els ajuntaments, les diputacions, totes les institucions, per a aconseguir aquest gran objectiu: que es puga viure i treballar on cada persona vulga desenvolupar el seu projecte de vida i que l’interior de la Comunitat Valenciana tinga oportunitats que ara, desgraciadament, no es poden produir”, va manifestar Puig.

Un conveni amb les universitats que estudien el fenomen del despoblament

El president va anunciar que entre les mesures que s’adoptaran des de la Presidència figura el desenvolupament de la Direcció General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, amb seu a Castelló, com a òrgan d’impuls de polítiques transversals davant el repte demogràfic i la lluita contra la pèrdua de població.

Una altra mesura que es prendrà és la signatura d’un conveni amb les quatre universitats valencianes amb investigació en despoblació (UJI, UV, UPV i UA) per a l’elaboració d’un estudi sobre possibles modificacions normatives en matèria territorial i fiscal en zones afectades per la pèrdua demogràfica amb l’objectiu de fixar la població i impulsar projectes de desenvolupament econòmic.

Per part seua, Oltra va apostar per atorgar prioritat a mesures que ajuden a “fixar la gent al territori i fer que siga atractiu establir el seu projecte de vida en l’àmbit rural”. “No és casual que estiguem a Montanejos, a l’Alt Millars, la comarca amb més risc de despoblació de la Comunitat Valenciana”, va subratllar.

Instal·lació de caixers automàtics al desembre i ajudes amb perspectiva de gènere

A més dels estudis sobre incentius fiscals i territorials, des de Presidència s’abordarà l’aplicació del pla contra l’exclusió financera dels municipis en risc demogràfic que han perdut totes les oficines bancàries. Al desembre, una vegada adjudicat el servei, s’instal·laran caixers automàtics finançats per la Generalitat als pobles i entitats menors que hagen sol·licitat la seua participació en el programa.

Pel que fa a la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la Conselleria d’Igualtat finançarà les entitats locals per a realitzar programes d’igualtat o inserció sociolaboral per a dones. “La despoblació produeix envelliment, però també produeix masculinització”, ha descrit la vicepresidenta, qui ha afegit que “emigren més dones que homes, i això té a veure amb la falta d’oportunitats”.

Per això, la Conselleria d’Igualtat ha previst destinar fins a 615.000 euros per a subvencions a entitats locals per a desenvolupar programes d’igualtat i inserció sociolaboral per a dones. El 65% del total de la subvenció s’assignarà a poblacions de menys de 5.000 habitants.

Un diagnòstic sobre les mancances en habitatge i finançament per a fomentar l’emprenedoria rural

Des de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, dirigida per Rubén Martínez Dalmau, es considera prioritari realitzar un diagnòstic sobre les mancances i necessitats existents en el món rural per a establir les línies estratègiques de desenvolupament territorial per al període 2020-2030 per al foment de l’estalvi i l’eficiència energètica de les llars.

Des de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic s’impulsarà la creació d’instruments financers i de captació de fons per a l’impuls d’activitat econòmica, empresarial i comercial en zones en risc demogràfic, amb l’objectiu d’afavorir la permanència i creació de projectes generadors d’ocupació. Aquestes línies es poden desenvolupar a través de tres instruments: els fons Fininval de l’IVF; la creació d’una línia d’avals per a l’emprenedoria rural, i la captació de fons europeus per a la realització d’accions conjuntes amb agents socials i administratius que permeten fixar i atraure població.

Ampliació de la xarxa d’oficines d’assistència a les víctimes del delicte i unes jornades sobre el paper de les escoles rurals

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública planteja com a objectiu prioritari portar l’atenció multidisciplinària i assistència a les víctimes del delicte als partits judicials allunyats de les capitals de demarcació. Per això, s’ampliarà la xarxa d’oficines d’assistència a les víctimes del delicte amb 20 de noves (ara n’hi ha 17) i se’n situarà una en cada partit judicial.

Des de la Conselleria d’Educació Cultura i Esport s’ha destacat el paper de les escoles rurals com a servei públic fonamental, per la qual cosa aquest departament realitzarà quatre jornades educatives sobre la potenciació de les escoles rurals com a element clau contra la despoblació. Les jornades estan adreçades a la comunitat educativa de totes les comarques i conclouran amb una trobada d’àmbit autonòmic com a síntesi de les reflexions territorialitzades.

Millores en les infraestructures sanitàries municipals i ajudes per als establiments multiservei

En l’àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es planteja com a objectiu aprofundir en el desenvolupament del Pla d’Intervenció Arquitectònica en Consultoris (PIAC). A més, es realitzaran nous plans d’ajuda als xicotets municipis i a les localitats de difícil accés per a emprendre obres de millora en les infraestructures sanitàries dependents dels municipis.

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball establirà ajudes i incentius per a la implantació i manteniment d’establiments multiservei en els municipis rurals de baixa dotació comercial.

Gestió dels residus i municipis millor connectats

Les mesures de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica es recullen en l’Estratègia Valenciana de Desenvolupament Rural Sostenible, que inclou mesures per a donar resposta a algunes necessitats del món rural com la gestió de residus orgànics i agraris sense la utilització del foc.

Pel que fa a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, la reordenació del nou mapa concessional que s’està efectuant incideix especialment en la connectivitat dels municipis d’interior, amb la millora del servei de transports de viatgers per carretera, la racionalització de les rutes i majors freqüències.

El mapa concessional permetrà que tots els municipis valencians estiguen connectats per la xarxa de trajectes prevists en el nou pla i complementarà altres iniciatives posades en marxa des de la Conselleria, com les campanyes de serveis viaris hivernals i els programes de reforç de la xarxa viària autonòmica.

Desplegament de xarxes 5G i suport als espais lligats a la memòria democràtica

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital durà a terme l’elaboració del document de diagnòstic d’infraestructures de telecomunicacions bàsiques per al desplegament de xarxes 5G. Aquestes infraestructures són imprescindibles per a poder desenvolupar propostes i serveis que igualen les oportunitats d’aquestes zones, com ara serveis de telemedicina, serveis de comunicacions personals i serveis per al desenvolupament empresarial o industrial.

Finalment, des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica es proposa com a mesura el suport als espais lligats a la memòria democràtica, bona part dels quals es troben en zones de despoblació, en col·laboració amb els departaments d’Educació, Cultura i Turisme i les entitats locals.

El seminari de Montanejos ha acabat aquest diumenge amb les conclusions dels treballs realitzats durant el cap de setmana i amb la presentació dels objectius del Consell per al semestre vinent.

Comparteix

Icona de pantalla completa