Diari La Veu del País Valencià
El Botànic acorda mantindre l’impost de successions per a grans empreses en un nou debat d’última hora  

VALÈNCIA. El Botànic s’ha demostrat amic dels acords d’última hora. Així va ocórrer amb el pacte de govern i, recentment, també amb la negociació dels pressuposts. Ara ha ocorregut amb una de les esmenes –precisament, a la llei d’acompanyament dels pressuposts– que havia de decidir el futur de l’impost de donacions i successions en la transmissió de les grans empreses familiars.

Finalment, aquest dijous els grups parlamentaris del PSPV, Compromís i Unides Podem han acordat un text que manté la bonificació del 99% d’aquest impost només per a les “empreses de reduïda dimensió” –aquelles que facturen menys de 10 milions d’euros a l’any–.

L’acord arriba després que els socialistes mostraren la seua voluntat d’ampliar la bonificació a totes les empreses familiars, sense importar la seua mida. Una decisió que el seu síndic, Manolo Mata, va justificar com a una manera “d’evitar que les grans empreses tinguen la temptació de caure en el dúmping fiscal” –traslladant el seu domicili a altres autonomies– i que beneficiaria a grans mercantils com ara Mercadona o la naviliera Boluda, que per regla general només poden acollir-se a un 95% de bonificació.

La mesura per a diferenciar entre empreses de reduïda dimensió i grans empreses familiars va ser inicialment incorporada en la reforma fiscal de 2017. D’altra banda, aquest dijous també s’ha decidit –com estava previst– que les empreses agrícoles i les individuals sí que podran acollir-se al 99%. En el mateix document s’ha inclòs un augment de l’impost d’actes jurídics documentats de l’1,9% al 2%.

Una sessió accidentada

La decisió s’ha pres durant de la Comissió de Pressuposts per a votar les moltes esmenes a la llei d’acompanyament. Mentre se celebrava la sessió, els tres socis del Botànic continuaven negociant l’acord via telemàtica, però cap a la 1 de la vesprada han hagut de demanar un recés. Tot i les reticències de l’oposició, finalment el PPCV, Ciutadans i Vox han acceptat una pausa de 15 minuts.

Els diputats de l’esquerra s’han retirat a tancar la negociació, però els 15 minuts s’han acabat convertint en 45. Davant la tardança, els parlamentaris de l’oposició han decidit abandonar la cambra com a forma de protesta i han qualificat els fets com a “burla” i “falta de respecte”. Tot just quan realitzaven aquestes declaracions, els membres del Botànic han tornat a la sala, on han continuat comentant alguns aspectes del text final durant uns minuts.

Paradoxalment, l’eixida protesta de l’oposició ha provocat que el vicepresident de la comissió –qui l’havia suspés en un primer moment– haja hagut de comunicar per missatgeria als parlamentaris de la dreta que anaven a reprendre la sessió. Açò els ha fet perdre uns altres 10 minuts fins al punt que, quan s’ha pogut tornar a l’activitat ja a les 2 de la vesprada, tan sols ha sigut per a suspendre la sessió fins al pròxim dilluns. Finalment, les esmenes a la llei d’acompanyament s’han quedat sense votar.

Malgrat la surrealista escena, fonts de les negociacions asseguren que el text ha quedat tancat i que no reprendran les converses durant el pont, per la qual cosa aquest serà el text que es vote el pròxim dilluns.

Comparteix

Icona de pantalla completa