Diari La Veu del País Valencià
El Botànic defensa la gestió en matèria econòmica mentre que PPCV i Ciutadans advoquen per baixar imposts

VALÈNCIA. El Col·legi Oficial d’Economistes de València (COEV) ha organitzat aquest dimecres un debat amb membres dels grups parlamentaris amb representació a les Corts perquè presentaren i debateren les mesures econòmiques que porten als seus programes electorals. Manuel Illueca (PSPV), Clara Ferrando (Compromís), Ferran Martínez (Podem), Miguel Barrachina (PPCV) i Tony Woodward (Ciutadans) han exposat les seues propostes i han fet balanç sobre la legislatura que està a punt d’acabar.

Tots els representants excepte el popular han reconegut la millora de la situació laboral al País Valencià, tot i que Woodward ha criticat que, al seu entendre, l’augment de l’ocupació ha anat acompanyat d’un augment de la precarietat i la temporalitat. Tant Illueca com Ferrando han fet una valoració molt positiva de la gestió del Botànic en matèria laboral i han celebrat la ‘resurrecció’ de l’antic Servef, ara Labora. No obstant això, ambdós han reconegut que queda molta tasca pendent en aquesta matèria, sobretot pel que fa a la reducció de l’atur estructural. En aquesta qüestió ha coincidit també el representant de Podem, que ha advocat per impulsar una economia més verda i reduir les desigualtats socials.

En canvi, el representant del PPCV ha advocat per la reducció dels imposts –especialment els de patrimoni i successions– com a solució per a la desocupació. A més, ha criticat la despesa que suposa À Punt i ha considerat necessari destinar aquests diners a altres aspectes. No obstant això, tots han coincidit en la necessitat d’impulsar la innovació i la indústria per a millorar l’economia.

Tot i així, el PPCV ha demanat el tancament de l’Agència Valenciana de la Innovació i ha advocat per no fer plans a llarg termini en matèria industrial, perquè ,al seu entendre, això és el que es feia a la URSS.

Les propostes en les matèria fiscal són les que més han separat el bloc d’esquerres i el de dretes. Mentre que Barrachina i Woodward han insistit en la seua política de reducció d’imposts, els representants del Botànic i Podem han recordat la necessitat dels tributs per a finançar l’estat de benestar. En aquesta línia, els representants dels partits de dretes han assegurat que amb l’impost de successions i de patrimoni el Botànic ha recaptat menys del que tenia previst i, especialment, Barrachina ha instat el Botànic a reduir el nombre de ‘xiringuitos’ administratius per a estalviar diners i poder baixar imposts.

Al respecte, Illueca ha retret al representant del PPCV que mentre ells governaven mai van reduir departaments ni competències, sinó que les van barrejar en diferents departaments creant una desorganització que ha costat molt de solventar al Botànic. A més, li ha reclamat que els ‘xiringuitos’ del PPCV han acabat sent casos de corrupció, com, per exemple, el cas Valmor. Clara Ferrando, per la seua banda, ha titllat les dretes de populistes i ha lligat la baixada d’imposts a una millora del finançament autonòmic.

Justament en la qüestió del finançament ha sigut on hui hi ha hagut un poc més de quòrum. Tots els assistents han coincidit en la necessitat d’una reforma, però han discrepat en els camins. Especialment Barrachina i Illueca, que s’han acusat mútuament de ser responsables del model actual. Des de Compromís, Clara Ferrando ha recordat que van donar suport a Pedro Sánchez en la moció de censura, però que aquest no és un xec en blanc, i li reclamen que aborde aquesta mesura. En la mateixa línia, des de Podem s’ha criticat que tant el PP com el PSOE han fet promeses sobre el finançament que no es poden complir.

Comparteix

Icona de pantalla completa