Diari La Veu del País Valencià
Bonig diu ‘no’ a la taxa turística: el sol i platja no és comparable al turisme diferencial de París o Berlín

VALÈNCIA. La líder del PPCV, Isabel Bonig, ha reafirmat aquest dijous el seu ‘no’ rotund a la taxa turística que debaten els tres socis del Botànic. Per a la popular, no es pot comparar el turisme del País Valencià amb els casos “singulars” de ciutats com Barcelona, París o Berlín –tal com s’han afanyat a fer el PSPV, Compromís i Unides Podem a l’hora de defensar la taxa–, perquè aquestes ciutats “tenen alguna cosa diferencial”.

Així ho ha fet notar després de la reunió que ha mantingut amb alguns alcaldes i portaveus de municipis de la costa valenciana. La principal raó que ha esgrimit Bonig per a oposar-se a la taxa és que el model de turisme “de sol i platja” valencià “té molts competidors”, de manera que aquest impost “suposaria una minvament important” per al sector.

La postura del PPCV i de molts dels municipis que basen la seua economia en el turisme del sol i platja és que, en tractar-se d’un model que depén en gran mesura dels paquets que elaboren els operadors privats, les xicotetes variacions de preu tenen molta més rellevància que si es tractara de ciutats que disposen d’una “diferenciació” més important. “Al turista de sol i platja li dona igual vindre ací que anar a Catalunya o a Andalusia”, argumenten.

A aquest respecte, Bonig fins i tot ha posat com a exemple dels competidors del turisme valencià Andalusia, les Balears i Catalunya, malgrat que aquests dos últims sí que apliquen una taxa turística. Preguntada al respecte, ha assegurat que aquesta decisió “va fer descendir molt el turisme” a ambdues autonomies i que si la mesura no s’ha revertit encara, és perquè “continuen els mateixos al govern”.

D’aquesta manera, s’ha mostrat inflexible respecte a l’aplicació d’una taxa de qualsevol tipus, ni tan sols a obrir la porta que s’aplique a la ciutat de València –tal com ha reivindicat recentment l’alcalde, Joan Ribó–, perquè considera que seria el primer pas per a exportar-la a altres llocs. “Encara menys volem la taxa municipal, perquè generaria distorsions”, ha explicat Bonig respecte a la possibilitat de permetre que cada municipi aplique a discreció aquest gravamen.

Regulació d’apartaments turístics com a contraproposta

El suggeriment de Bonig per a generar ingressos per a l’Administració a partir del turisme ha sigut el d’estudiar la legalització dels vora 60.000 apartaments turístics que operen de manera il·legal per tot el País Valencià. Així, la seua contraproposta ha sigut la d’obrir un concurs públic perquè una empresa es faça càrrec de l’estudi cas per cas d’aquests pisos de lloguer per a així regular-los i ajustar-los als imposts vigents.

“D’aquesta manera, es resoldria el debat de la taxa, l’eliminaríem”, ha defensat, tot afirmant que “si el problema és recaptatori, cal donar d’alta els apartaments turístics”. El problema per a Bonig és que la proposta del Botànic és “la via fàcil”, que es limita a “allò que sap fer l’esquerra: pujar imposts”.

A més a més, també ha recriminat als socis del Consell que hagen posat en pràctica “noves formes de comunicació” –en referència a les disputes sobre la taxa que van mantindre per Twitter alguns representants polítics–. Això “ni és seriós, ni és constructiu. Menys parlar i més actuar”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa