Diari La Veu del País Valencià
Baleària va transportar 4,3 milions de passatgers el 2018 en les seues 23 rutes, un 11% més que el 2017

VALÈNCIA. Baleària va transportar l’any passat a uns 4,3 milions de passatgers, un 11% més, i 1,2 milions de vehicles (+17%) en les seues 23 rutes, segons ha donat a conéixer aquest dimecres la naviliera amb seu a Dénia (la Marina Alta). “La facturació del mercat exterior ja suposa un 22% sobre el global del grup”, ha destacat el seu president, Adolfo Utor.

El creixement de passatgers va ser del 26%, mentre que la facturació va superar els 84 milions d’euros, un 16% més. En les línies que connecten la península amb el nord d’Àfrica –el Marroc, Algèria, Ceuta i Melilla– es concentra més de la meitat dels passatgers del grup, fins a 2.277.000, per la qual cosa el nord d’Àfrica és la zona on més està creixent la naviliera valenciana.

Respecte a la càrrega, que suposa la meitat del negoci, el titular de la firma ha assenyalat que el creixement ha sigut del 3,5% –és a dir, 5.800.000 metres lineals de mercaderies transportades–.

“Actualment la càrrega es concentra a les Balears, amb un 79% del total, però es tracta d’un mercat molt madur, de manera que el creixement procedeix de la resta de les rutes”, ha explicat Utor, que també ha esmentat la digitalització de l’operativa portuària de càrrega.

Per a la companyia, es tracta d'”un moment expansiu, consolidant també les noves rutes en el mar d’Alborán i Canàries”, en referència a les línies creades el 2018 gràcies a les aliances amb les companyies navilieres Marítima Peregar i Fred Olsen Express, que “enforteixen la posició estratègica de Baleària en el mercat, amb una oferta més integral i solvent”.

L’alt cost de la posada en marxa dels nous trànsits que han de consolidar-se, juntament amb l’increment del preu del combustible en 2018, ha detallat Utor, han provocat que la rendibilitat s’haja vist reduïda en resultat. Així, tot i que la naviliera va facturar 381.400.000 d’euros, un 5% més, el Ebitda va suposar un 14% menys –70.300.000 d’euros– i el benefici net un 37% menys –27.400.000 euros–.

A més, el president ha vaticinat que aquesta tònica es mantindrà en el pròxim exercici mentre es consoliden els nous trànsits i finalitzen les remotoritzacions de vaixells previstes, que impliquen tindre’ls inactius.

Utor, que presentarà la memòria de responsabilitat social corporativa (RSC) aquest dimecres als grups d’interés, ha remarcat “la voluntat expressa que el creixement econòmic de Baleària siga sostenible, per tant, compatible amb la preservació del planeta, la inclusió social i la igualtat d’oportunitats”.

En tots els seus projectes, la companyia busca “la competitivitat sense perdre de vista aquests criteris”, ha assenyalat. I ha posat com a exemple l’ús del gas natural liquat, que el 2018 va suposar “la concreció de la contribució de Baleària en la lluita contra el canvi climàtic”. “El gas natural és una energia més neta que en Baleària va de la mà de la digitalització. Són dos eixos estratègics que conflueixen perfectament en els nostres smart ships“.

Nou vaixells intel·ligents a la fi del 2020

A la fi del 2020, Baleària disposarà de nou vaixells intel·ligents propulsats a gas, dels quals tres són noves construccions i sis corresponen a remotoritzacions de vaixells de la flota –subvencionades en part per la UE–.

Així, l’Hypatia d’Alexandria, acabat el 2018, i el Nàpols, el canvi de motors del qual va començar eixe mateix any, han materialitzat l’ús de gas natural en Baleària. “Som pioners al Mediterrani i a Canàries en l’ús d’aquesta energia menys contaminant, però també a nivell internacional, gràcies a la construcció del primer fast ferri del món que navegarà amb motors a GNL”, ha remarcat Utor.

En relació amb el respecte al medi ambient, el president de la naviliera ha indicat que “la navegació de Baleària el 2018 va ser més ecoeficient”, ja que les milles navegades per la flota van créixer un 13%, mentre que les emissions de CO2 només ho van fer un 6,5%. En el cas dels quatre ecofast ferries incorporats a la ruta Eivissa-Formentera el 2018, cal destacar que la ràtio d’emissions de CO2 per milla va disminuir un 36% respecte a la flota que operava abans.

Comparteix

Icona de pantalla completa