Diari La Veu del País Valencià
AVA-Asaja proposa una comissió d’investigació per a esclarir la pèrdua de rendibilitat dels productes agraris

VALÈNCIA. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) va celebrar aquest dimecres l’assemblea general, on van fer una crida dirigida als polítics valencians perquè acaben amb l”‘actual sordesa davant els alarmants problemes de l’agricultura i s’adonen d’una vegada per sempre de la gravetat de la situació”, va explicar el seu president, Cristóbal Aguado.

De fet, un dels principals temes tractats en la reunió, més enllà de la crisi citrícola, va ser la baixa rendibilitat que estan generant tant les produccions agrícoles com les ramaderes. Aguado va assegurar que “la rendibilitat enguany està per davall de la mitjana normal”, tot i que els preus als supermercats de la majoria dels productes han sigut els mateixos que en anys anteriors. “Algú està fent-se d’or a costa dels agricultors”, va lamentar.

En aquest sentit, va criticar que “la indústria està abusant” dels productors i no s’ha fet cap comissió d’investigació per a esclarir qui es queda els diners que produeix el camp. “Quan es veu que el consumidor paga el mateix preu [que en altres campanyes], que l’agricultor no cobra, que la industria paga enguany una tercera part del preu que pagava l’any passat i que el mercat internacional paga igual com l’any passat, alguna cosa no quadra”, va insistir Aguado, que va reiterar que “això mereix una comissió d’investigació”.

Des d’AVA-Asaja van assenyalar a Diari La Veu que encara no s’ha fet una petició formal perquè es constituïsca dita comissió, però sí que ha sigut un tema que s’ha posat sobre la taula en diverses ocasions en les reunions de l’associació agrària. Aguado també va demanar “una llei de cadena molt més forta per a reforçar els llauradors i unes mesures molt més penalitzadores per a sancionar els qui intervenen fent compres a resultes”.

Reducció dels cultius de regadiu

A la situació difícil dels preus i de les campanyes agrícoles valencianes al llarg del darrer any s’afegeix, segons AVA, la situació hídrica. En aquesta línia lamenten que, mentre que en la resta d’autonomies el cultiu de regadiu ha augmentat, al País Valencià s’ha reduït un 11% en els darrers anys.

“Creiem que això és una mostra de les realitats que estan passant a Espanya, que mereix una reflexió i que l’administració valenciana haurà de prendre molt bona nota i començar a prendre mesures adequades per a revertir la situació”, va instar Aguado. També en aquest aspecte consideren que les administracions no s’impliquen prou i lamenten que la confederació hidrogràfica del Xúquer, a la qual pertany València, és la confederació que menys pressupost té.

Així, Aguado va assenyalar que el futur dels agricultors valencians està lligat al de l’aigua. “Què més necessiten els nostres polítics per a adonar-se, ara que venen eleccions, que si no es prenen seriosament l’assumpte i es posen a treballar tots junts en l’elaboració d’un full de ruta, aquest sector estarà condemnant a continuar perint en una mort lenta?”, es va preguntar.

Fer força a Europa

Aguado va insistir que l’estat espanyol és el principal productor de cítrics en l’àmbit europeu i cal que es faça fort a Brussel·les per a garantir els interessos dels agricultors. En aquest sentit proposen impulsar una interprofessional forta en l’àmbit estatal i, en el mitjà termini, fer-ne una en l’àmbit europeu perquè es convertisca en un lobby polític que represente la citricultura.

“No podem permetre que en Europa hi haja més suport a països tercers que als llauradors espanyols, valencians i europeus que mantenen el medi ambient, que mantenen el paisatge i que viuen i treballen ací. Això és inacceptable”, va assenyalar.

Així, va apel·lar a la unitat dels països europeus i va criticar la postura d’Holanda –principal país europeu defensor de les exportacions sud-africanes–. “O som 28 països que som un estat o som 28 que cadascú tira cap a casa i a vore si mata el veí. Això és el que està passant i el que està fent Holanda”, va lamentar.

Comparteix

Icona de pantalla completa