Diari La Veu del País Valencià
Associacions pacifistes demanen a l’Ajuntament de València que no convide l’exèrcit a la pròxima Expojove 

VALÈNCIA (EP). Diverses organitzacions pacifistes, antimilitaristes, sindicats d’ensenyament i associacions de mestres i de pares i mares han demanat a l’Ajuntament de València que en la pròxima edició d’Expojove 2019-2020 no estiga present l’exèrcit. Així ho han demandat en un escrit adreçat a l’alcalde de València, Joan Ribó, i també han desplegat una pancarta davant el balcó del consistori amb el lema ‘Desmilitaritzem l’educació’.

Les organitzacions signants han denunciat que en la passada edició 2018-2019 l’Ajuntament –que organitza aquesta fira– els “va mentir” en dir que “solament estaria present la Unitat Militar d’Emergència (UME)”, ja que, segons asseguren en un comunicat, “finalment també va estar present la Unitat de Cavalleria Lusitània n.8 de l’Exèrcit de Terra”.

El document el signen, entre d’altres, col·lectius com l’STEPV, CCOO i FAMPA València; diverses associacions de veïns de tot el País Valencià, i associacions antimilitaristes valencianes i d’altres comunitats autònomes.

D’aquesta manera, han considerat que Expojove és un espai lúdic on es fomenten “valors positius” relacionats amb la convivència, la cultura de pau, la inclusió, la tolerància, la sostenibilitat i la solidaritat entre els pobles.

Des d’aquesta perspectiva denuncien que els exèrcits, “més enllà de la presentació idíl·lica de la seua missió com a garants o defensors de la pau”, serveixen a interessos econòmics i polítics “més espuris de dominació geopolítica (OTAN) i control de recursos naturals estratègics, com ara el petroli (l’Iraq, Líbia) i el gas natural (l’Afganistan)”.

Aquesta institució, segons els signants del manifest, també promou “valors incompatibles” amb la cultura de la pau com són “la combativitat, la xenofòbia, el foment de la imatge de l’enemic o l’ús de la violència en la resolució de conflictes”.

“Bloquejant la llibertat, en l’exèrcit es tendeix a restringir o bloquejar el discerniment moral dels soldats sota la cadena de comandament que obliga a acatar les decisions dels superiors i complir amb el deure per més que l’ordre cause danys a altres persones; sovint, civils innocents. D’aquesta forma, innombrables assassinats i atrocitats s’han executat simplement per a complir ordres”, han afirmat.

Després d’aquestes consideracions, defensen que l’exèrcit no hauria d’estar present a Expojove “com una possibilitat d’oci, entre d’altres, per als xicotets i joves de la societat valenciana”. Han demanat que “no es normalitze la presència de l’exèrcit i les armes en els espais educatius”.

“La militarització dels espais educatius és una de les prioritats dels exèrcits, sobretot, per la seua efectivitat per a legitimar l’existència dels exèrcits, les armes i l’opció de la guerra; promoure els valors militaristes, i atraure els joves per a un futur reclutament”, han agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa