Diari La Veu del País Valencià
L’associació d’apartaments turístics nega que el Suprem atorgue a València el control sobre les vivendes

VALÈNCIA. L’Associació d’Habitatges de Lloguer per a Estades Curtes de València (Avaec, per les sigles en espanyol) ha assegurat que el pronunciament del Suprem sobre els apartaments turístics és una inadmissió a tràmit i que encara queden pendents recursos sobre el fons de la qüestió, un aspecte que no ha sigut abordat per l’alt tribunal.

Avaec ha fet aquestes puntualitzacions després que la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, assegurara aquest divendres que una sentència del Suprem sobre el tancament de cinc apartaments turístics establira que l’Ajuntament de València “tindrà la potestat” per a controlar i regular qualsevol tipus d’apartament turístic que estiga dins de la ciutat i que no complisca amb les normes urbanístiques del consistori.

Segons Avaec, el Suprem no s’ha pronunciat sobre l’objecte del procés, ja que es tracta d’una inadmissió a tràmit del recurs de cassació. L’associació ha indicat que en l’actualitat es troba pendent la resolució del Tribunal Superior de Justícia valencià sobre un recurs d’apel·lació formulat per l’Ajuntament de València en el qual es diluciden qüestions addicionals a aquelles que es van ventilar en aquell procediment.

En la seua opinió, la regulació que l’Ajuntament planteja –consideració com a ús terciari i limitacions quant a ubicació en primera planta o planta baixa i accés independent– abocaria al tancament de la pràctica totalitat dels habitatges d’usos turístics (VUT).

Aquest cessament d’activitat, recalquen les mateixes fonts, “té greus repercussions tant sobre els propietaris particulars com sobre els gestors de VUT, que, complint la legislació vigent en el moment de la seua posada en marxa, es van llançar a fer una important inversió per a adequar els immobles a aquestes finalitats”. Subratllen també que la majoria dels propietaris que lloguen d’aquesta manera els seus habitatges van decidir fer-ho en un escenari de crisi, després de la pèrdua del seu ús, com a font d’ingressos essencial o com un pla de jubilació, sense el qual es quedarien si hagueren de cessar la seua activitat.

Afirmen també que els gestors de VUT creen ocupació i si hagueren de cessar la seua activitat, es destruirien al voltant de 2.000 llocs de treball directes a la ciutat, sense tindre en compte la repercussió indirecta, ja que es deixaria de contractar a professionals externs per a reformar els pisos –obrers, electricistes, lampistes o fumigadors– i d’utilitzar serveis d’empreses com les de neteja i bugaderia.

Segons dades de l’INE, el 2018, un total 228.444 viatgers van decidir allotjar-se en una VUT a València ciutat i van generar 768.251 pernoctacions, han indicat les fonts. Amb la nova regulació que es planteja, que suposaria el cessament d’activitat de vora el 90% de les VUT, València perdria al voltant de 200.000 viatgers i prop de 550 milions d’ingressos a la ciutat, segons Avaec.

Comparteix

Icona de pantalla completa