Diari La Veu del País Valencià
Artur Heras i Josep de Ribera: dos vides en paral·lel que ara es troben en el punt impropi del paper 

VALÈNCIA. “Quan dues rectes són paral·leles es diu que es troben en un punt infinit anomenat punt impropi. Els periples vitals de Josep de Ribera i Artur Heras es troben en aquest punt, que només la imaginació està en condicions de representar versemblantment”. Són les paraules del director de l’Institut d’Humanitats del Magnànim, Anacleto Ferrer, i expliquen de manera bastant precisa el que és Ribera i jo, l’últim llibre d’Artur Heras. Es tracta d’un diari que recorre les biografies de tots dos artistes xativins, molt propers en allò vital però separats per vora 300 anys.

El dietari, publicat en la seua versió en valencià pel Magnànim i, en castellà, per l’editorial Media Vaca –recentment guardonada amb el Premi Nacional a la Millor Labor Editorial Cultural del 2018– recull “les percepcions, de vegades comuns”, de les infàncies i posteriors periples vitals del pintor barroc Josep de Ribera (1591-1652) i d’Artur Heras (1949).

La presentació d’aquest dijous al MuVIM va reunir Heras i Ferrer amb altres dos grans artistes valencians, el periodista Manuel Vicent i el cantautor Raimon. Aquest últim, això sí, només va poder estar present per via epistolar, ja que una indisposició li va impedir traslladar-se fins a València. En la carta que ha deixat a canvi, llegida per Heras, qualifica el diari com “un llibre viu i ple” que guarda “l’equilibri entre el text i la il·lustració”; aquestes últimes, dissenyades per l’artista xativí com a part fonamental d’aquesta obra.

També Manuel Vicent no va deixar passar l’ocasió per a qualificar aquest volum com “un producte plàstic, sorprenent i divertit”, i per a reivindicar que “l’art no és res si no serveix per a enderrocar els falsos deus i els tirans, i anar més enllà de les ideologies del temps en que vivim”. Una tasca major de la qual, segons Vicent, es fa ressò el dietari d’Heras. Això sí, sempre que compte “amb la mirada còmplice de l’espectador, un component essencial de la seua obra”.

Aquest diari, que serveix al mateix temps de doble biografia, recull 96 entrades farcides d’il·lustracions d’Heras que combinen amb el text, a més de pàgines del quadern de dibuix i anotacions del diari personal de Josep de Ribera, així com dades diverses de les seues obres. Una obra en la qual, d’acord amb el mestre Vicent, “trobarem una lliçó en cada pàgina”.

Comparteix

Icona de pantalla completa