Diari La Veu del País Valencià
L’arranjament escolar 2020-2021 augmentarà les aules mixtes de 2 a 4 anys per a pal·liar la despoblació

VALÈNCIA (EUROPA PRESS). L’arranjament escolar del curs 2020-2021 –la planificació del nombre d’unitats per al pròxim exercici– inclourà més aules mixtes per a alumnat de 2 i 4 anys en localitats de l’interior del territori valencià amb l’objectiu d’implantar “una acció positiva que contribuïsca a pal·liar la despoblació i proporcionar una millor atenció a l’alumnat”.

Així ho ha avançat el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha comentat que la Conselleria ja ha parlat d’aquesta possibilitat amb els alcaldes de poblacions de la demarcació de Castelló, com ara Xèrica.

Soler ha explicat que s’està estudiant la situació de municipis amb poca població escolar i on no hi ha escoletes de titularitat pública ni privada. En aquests casos, el pròxim arranjament escolar augmentarà –ja existeix alguna classe mixta d’aquestes característiques– aquesta mena d’unitats a les quals l’alumnat de 2 anys podrà incorporar-se. Com aquestes aules ja compten amb mestre i mestra, el que es farà és afegir un educador.

D’aquesta manera, la Conselleria d’Educació té previst crear aquestes aules de 2-4 anys –el pla de foment d’aules de 2 anys ja ha deixat de ser experimental, recorda el secretari autonòmic– i “s’informarà les famílies perquè aquelles que ho desitgen puguen portar els seus fills”.

En aquests moments, el departament de Campanar està analitzant les possibilitats dels centres on seria possible dur a terme aquesta mesura i també el pressupost i el càlcul global de l’arranjament.

Miguel Soler ha subratllat que el pacte del Botànic II preveu que “a final de legislatura totes les aules de 2 anys siguen gratuïtes”. “Hui ja ho són les municipals i les més de 140 que s’han habilitat en col·legis públics. La idea és augmentar-les, així com el Bo Infantil en el qual es prioritzarà l’etapa 2-3”, ha asseverat.

Incentius per a docents rurals i Formació Professional

Dins del pla per a combatre la despoblació que es produeix en part del territori valencià, l’administració educativa està estudiant altres iniciatives. En aquest sentit, Soler s’ha referit a les places docents de difícil cobertura, “un tema que encara no està resolt”. Per això, s’està pensant en la introducció d’alguna mena d’incentiu –major estabilitat o barems de concursos de trasllats– “per a millorar les condicions dels centres d’aquestes poblacions”.

En aquesta mateixa línia, la Conselleria projecta elaborar “una oferta atractiva” de Formació Professional en alguns centres educatius, ben comunicats, en comarques amb despoblació amb la finalitat que puguen servir de pol d’atracció i efecte dinamitzador per a alumnes d’altres localitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa