Diari La Veu del País Valencià
Arcadi España i Josep Vicent Boira es reuniran tots els mesos per a analitzar l’estat del Corredor Mediterrani

VALÈNCIA. El conseller d’Obres Públiques, Arcadi España, ha iniciat la seua ronda de contactes amb el comissionat per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, amb qui es reunirà mensualment per a monitoritzar l’estat de les obres del Corredor Mediterrani.

El conseller ha assegurat que la reunió amb Boira ha sigut “profitosa” i que aquest li ha traslladat que les obres “van bé”. “Han agafat bona velocitat de creuer per a complir els terminis als quals s’havia compromés el ministre de foment”, ha apuntat. A més, ha volgut reconéixer la tasca de la societat civil, els empresaris i els sindicats en la defensa d’una infraestructura que “no sols és bona per a la Comunitat Valenciana, sinó també per a Espanya i Europa”.

Per la seua banda, Boira ha agraït la voluntat del conseller d’impulsar la infraestructura i ha assenyalat que “un Corredor Mediterrani en funcionament augmentaria el PIB d’Espanya un 1,6%”.

Finalment, Arcadi España ha celebrat que el coordinador del Corredor siga valencià i ha reiterat que des de la lleialtat al govern d’Espanya i d’Europa estaran molt pendents del Corredor.

Previsions a mitjà i llarg termini

Pel que fa al País Valencià, es treballa perquè la comunicació entre València i Alacant siga “una molt més fluida”, fet del que el supervisor de les obres s’ha mostrat segur que succeirà aquests quatre anys.

Encara que el desenvolupament del Corredor és complex perquè els trens segueixen en funcionament, Boira ha recalcat que “hi ha un pla de treball clar” entre totes les administracions i operadors: “Mai a Espanya s’havia fet una obra d’una magnitud com el canvi d’un ample de via de l’ibèric a l’internacional”.

Dins dels objectius a curt termini està l’obertura de la variant de Vandellòs, actualment subjecta a les proves de seguretat. Fins aleshores, l’Oficina del Corredor ha sol·licitat a Adif que es destinen a aquesta obra els equips utilitzats en la posada en marxa de l’Alta Velocitat (AVE) a Granada –el primer viatge comercial està previst per a dimecres que ve– per a inaugurar la variant “com més prompte millor”.

Segons el comissionat del govern, aquesta obertura podrà suposar un estalvi de temps en el viatge d’Alacant a Barcelona, aproximadament, de 30 minuts, encara que estarà subjecte a les condicions tècniques del projecte.

El següent pas seria l’execució del tram Castellbisbal-Martorell, “essencial” per a connectar el sud de Barcelona en matèria de mercaderies amb la resta d’Europa. Sobre aquest tema, el representant de l’Oficina del Corredor ha recordat que aquest dimarts es va presentar un nou tren refrigerat per a portar fruites i hortalisses fresques de Silla a la ciutat holandesa de Rotterdam que “ha de fer un canvi a Portbou que li costa deu hores”.

D’altra banda, en la reunió de seguiment a Brussel·les es va posar sobre la taula la necessitat de donar un major ús al túnel del Pertús (França), en connectar tots dos països mitjançant ample internacional. “Els altres països també han de fer els seus deures perquè el Corredor siga una realitat”, ha reivindicat el comissionat.

En el seu desenvolupament també juga un paper important l’acord signat recentment per al desenvolupament de la terminal intermodal i logística de València Font de Sant Lluís com a node estratègic peninsular en la distribució de mercaderies, un conveni subscrit entre el Ministeri de Foment, la Generalitat, l’Ajuntament de València, Adif, Ports de l’Estat i Valenciaport.

Paral·lelament, l’Oficina del Corredor Mediterrani segueix pendent de l’estudi de la doble plataforma entre València i Castelló, de cara al fet que puga estar en marxa per a final d’any o principis del 2020.

Comparteix

Icona de pantalla completa