Diari La Veu del País Valencià
El valencià Paco Plaza, font d’inspiració per al nou cinema de terror

Paco Plaza i el seu company i amic Jaume Balagueró van deixar una petjada majúscula al cinema contemporani, i més concretament al gènere de terror. Va ser en 2007 gràcies a REC, una de les obres considerades més influents del segle XXI. A partir d’ací, el gènere fantàstic i de terror comença a desenvolupar-se no només en el seu contingut, sinó també en la seua forma. Els treballats i impressionants plànols-seqüència de la pel·lícula catalana van marcar un estil que posteriorment seria utilitzat en infinitat d’ocasions. Perquè són moltes les pel·lícules que s’inspiren en la film d’aquesta parella d’artistes que continua collint èxits. De fet, els dos directors han signat dues grans produccions en aquest últim any, com són Musa i Verónica, de Balagueró i Plaza respectivament.

L’èxit de REC va aconseguir que fins i tot la indústria de Hollywood volguera fer la seua versió americana comprant els drets del film i convertint-lo, plànol per plànol, en Quarantine, una pel·lícula que va tindre una gran acollida al país nord-americà. A Argentina, en 2010, el director Mariano Cattáneo va realitzar una producció molt pareguda a la catalana, titulada Incidente. I al Canadà, un any després, es roda Encuentros Paranormales, una altra cinta inspirada en el show en directe del terror, on una càmera de televisió mostra als espectadors els fets paranormals que envaeixen un hospital psiquiàtric. Filant més prim, però també aconseguint vincular estils cinematogràfics, a Indonesia es va filmar en 2011 la pel·lícula The Raid (Batuda assassina), on un dels protagonistes és, com a REC, el mateix edifici on succeeix l’acció, on l’objectiu no és un altre que aconseguir arribar al terrat eliminant a tots els enemics que apareguen pel mig.

I si creuem l’oceà atlàntic i tornem a Europa, ens trobem amb un moviment cinematogràfic realment interessant que també s’ha nodrit a vegades de l’obra de Paco Plaza. Parlem del nou extremisme francés i de la pel·lícula La Horda, que convida uns personatges a alliberar-se de tots els zombis que intenten accedir a l’únic edifici que es troba lliure d’infectats. “M’encanta REC i ens va servir d’inspiració per a realitzar aquesta pel·lícula”, reconeixien els directors de La Horda, Yannick Dahan i Benjamin Rocher a l’entrevista de promoció del film. L’extremisme francés és considerat un dels moviments amb més energia dels últims anys i l’analitzem en profunditat al programa d’aquesta setmana a Cinestèsia.

Ho fem de la mà d’un expert en la matèria, com és Manuel Salmerón, i desgranem les peces audiovisuals més impactants i imprescindibles per a comprendre l’èxit d’aquest subgènere que a tanta gent atrau. També parlem de Good Time, la pel·lícula de Netflix que es va estrenar la setmana passada únicament a aquesta plataforma digital, sense passar abans per les sales comercials. Un film sorprenentment modern i efectiu que pot fer-vos passar una molt bona estona, amb Robert Pattinson al paper protagonista.

I, naturalment, parlem dels Oscar, ja que aquest passat dimarts s’anunciaven els nominats a aquests populars guardons, on La forma del agua, amb tretze nominacions, Dunkerque, amb huit, i Tres anuncios a las afueras, amb set, s’emportaven el nombre més gran de mencions. Les dones agafen més protagonisme a aquesta gala, com també ho fan els intèrprets afroamericans, tan apartats i menyspreats en l’edició anterior.

Comparteix

Icona de pantalla completa