Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets de l’1 de desembre

Dia mundial de la lluita contra la SIDA

1999.- La UNESCO declara Eivissa Patrimoni de la Humanitat.

1996.- Unitat del Poble Valencià elimina les referències polítiques als Països Catalans al VII Congrés de la formació.

1985.- Fa el seu traspàs a València el fotògraf Agustí Centelles, considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern a Europa. Les seues imatges són de les més representatives i famoses de la Guerra de 1936 a 1939, tant de la rereguarda, com dels bombardejos, el front d’Aragó i l’estada als camps de refugiats republicans.

1979.- Congrés constituent del Partit Nacionalista del País Valencià (PNPV). Francesc de Paula Burguera és triat secretari general.

1976.- El País Valencià resta esclòs de la comissió negociadora d’organismes democràtics amb el govern de Suárez.

1936.- Primera sessió de les Corts de la República a l’Ajuntament de València.

1845.- Es representa al teatre Principal de València Vicenteta la de Patraix, primera obra en valencià estrenada en un teatre públic de què es té constància. El seu protagonista i presumpte autor, Joaquim García-Parreño, esdevindria un dels actors que consolidarien a Barcelona el teatre en català.

1844.- Publicació a València del primer número de La donsayna, revista satírica amb fons polític, editada per Josep Bernat i Baldoví.

1608.- Pragmàtica del virrei, marqués de Caracena, sobre persecució dels bandolers moriscos.

1307.- Jaume el Just ordena la persecució dels templers.

1282.- Constitució oficial del Consolat del Mar. Pere I atorgà a la corporació d’homes de mar el privilegi d’exempció de la jurisdicció civil ordinària i de la justícia municipal per a dirimir els litigis derivats de la seua activitat marinera i comercial.

Comparteix

Icona de pantalla completa