Dates i fets del 5 d'octubre

5 octubre 2019 06:00h
Matilde Salvador i Segarra

Dia mundial del personal docent - Dia mundial de l'hàbitat

2017.- CaixaBank i Banc Sabadell anuncien el trasllat de les seues seus socials a València i Alacant respectivament a causa de la "incertesa política" oberta a Catalunya arran del referèndum de l'1 d'octubre.

2016.- La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, dona ordre a totes les fiscalies perquè s'entrebanquen els interrogatoris de la jutgessa argentina Maria Servini, capficada a investigar els crims comesos per la dictadura franquista.

2007.- Fa el seu traspàs a València la compositora i pintora castellonenca Matilde Salvador i Segarra, considerada una figura important de la cultura de la seua època.

2005.- El Congrés dels Diputats aprova per unanimitat la llei de prevenció del tabaquisme, que ha d'entrar en vigor l'1 de gener del 2006.

2004.- El consell d'administració del València CF accepta la dimissió del fins ara president Jaume Ortiz i nomena en el seu lloc l'empresari Juan Bautista Soler.

2003.- Enric Morera és elegit nou secretari general del Bloc Nacionalista Valencià en el congrés extraordinari que aquesta formació ha celebrat a València. Josep Maria Panyella és elegit president de la formació.

1995.- El tribunal encarregat del cas Tous notifica la sentència. La resolució desestima les reclamacions dels damnificats, absol els tres enginyers acusats i nega responsabilitats penals.

1979.- Ricard Pérez Casado, alcalde de València.

1946.- Fa el seu traspàs a Altea, comarca de la Marina, l’historiador Francesc Martínez i Martínez.

1934.- Es declara a València una vaga general amb el suport de l'Aliança Obrera. El dia anterior, Lerroux havia anunciat la formació d'un nou govern, amb tres ministres cedistes en les carteres de Justícia, Agricultura i Treball. Aquesta vaga sols va trobar ressò a Astúries, on es va convertir en revolució social. A València es va declarar l'estat de guerra, els diaris deixaren de publicar-se i la circulació de vehicles es va prohibir.

1337.- Pere IV d'Aragó ordena en una pragmàtica que les ordes contràries als furs del Regne de València no s'obeïsquen.

1319.- Naix al castell de Balaguer, Pere el Cerimoniós, sobirà de la Corona d’Aragó.

next