Diari La Veu del País Valencià
Compte enrere per a convocar (o evitar) unes noves eleccions generals

VALÈNCIA. Ni ho era al juliol, després de la investidura fallida, ni a l’agost, quan Pedro Sánchez va començar la ronda de trobades amb la societat civil. Tampoc a principis de setembre, quan el PSOE va proposar a Podem un programa amb més de 300 mesures per a aconseguir el seu suport en la investidura. La setmana decisiva és aquesta, que comença amb l’última ronda de consultes de Felip VI per a explorar les possibilitats d’una hipotètica investidura.

Així, si no hi ha cap gir inesperat, aquest dilluns s’activa el compte enrere per a la convocatòria d’unes noves eleccions generals. Hi ha la possibilitat, però, d’evitar-ho. Això sí, caldria tindre tancada la investidura del candidat socialista; un escenari que, a hores d’ara, no es preveu.

Tal com va anunciar al juliol, aquesta última ronda de consultes del rei té com a objectiu constatar si pot proposar un candidat a la Presidència del govern espanyol que dispose dels suports necessaris perquè el Congrés li atorgue la confiança, o bé, si veu que no hi ha possibilitats d’una investidura, “procedir a la dissolució de les Corts i a la convocatòria d’unes noves eleccions generals en el moment que constitucionalment corresponga i amb el referèndum de la presidenta del Congrés”.

Felip VI es reunirà amb Sánchez dimarts a les 18.00h. Aquesta trobada amb el líder dels socialistes posarà punt final a la ronda de consultes del monarca. Segons consta en l’agenda de Felip VI feta pública divendres passat per part de la Casa Reial, el rei començarà la ronda de consultes aquest dilluns a les 10.00h.

Les mirades estan posades sobre Unides Podem. No obstant això, Iglesias no està citat fins dimarts. Per tant, les hores que transcórreguen des de l’inici de les consultes fins que arribe el torn del líder de la formació morada seran cabdals. Ara bé, les negociacions –si més no, el que n’ha transcendit– estan trencades a hores d’ara. Mentre, les manetes del rellotge segueixen girant i apuntant cap al 10N.

Dimarts, el dia clau

Felip VI rebrà aquest dilluns els partits amb menor representació parlamentària. Començarà la ronda de consultes amb el Partit Regionalista de Cantàbria. Seguiran les entrevistes amb Compromís, Equo, Unió del Poble Navarrés, Coalició Canària, Galícia En Comú, Esquerra Unida i el PNB.

Dimarts al matí serà el torn de JxCat i En Comú Podem. No hi assistiran EH Bildu ni ERC. El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, està citat a La Zarzuela eixe dia a les 12.15h. Vox s’entrevistarà amb el monarca just abans que Iglesias, a les 11.30h. Dimarts a la vesprada serà el torn de Ciutadans, el PP i el PSOE. Concretament, Albert Rivera a les 16.30h, Pablo Casado a les 17.15h i Pedro Sánchez a les 18.00h.

Si d’eixe dia no ix un candidat, molt probablement es convocarien unes noves eleccions. No obstant això, hi ha la possibilitat que durant la setmana s’arribe a un acord entre el PSOE i Unides Podem i que el rei faça una ronda exprés, no presencial, per a proposar un candidat. Ara bé, Sánchez ja va dir que no començaria el procés per a la investidura sense els vots assegurats i Iglesias va anunciar que comunicaria al rei la seua abstenció si el PSOE no inclou Podem en el Consell de Ministres.

Tenint en compte la darrera proposta dels d’Iglesias i la rapidesa amb què els socialistes la van rebutjar, sembla complicat imaginar un escenari en què ambdues formacions arriben a un acord per a governar.

D’un govern “de cooperació” a dos models antagònics

L’última oferta d’Iglesias per a tractar de desbloquejar la investidura consistia a formar un govern de coalició provisional fins que s’aprovaren els pressuposts. Després d’això, la formació morada es comprometia a abandonar l’executiu si els socialistes valoraven que no havia funcionat. El president en funcions va descartar aquesta fórmula: “No es donen ni les bases mínimes de confiança ni un plantejament d’un govern cohesionat, coherent i amb una única direcció”.

Aquesta és l’enèsima proposta de Podem rebutjada pel PSOE. Lluny queda aquell 11 de juny en què Sánchez i Iglesias van acordar treballar per un govern “de cooperació”. Les ofertes rebutjades, la desconfiança i el trencament de les negociacions han sigut la tònica general d’aquests mesos, abans i després de la investidura fallida. Unes negociacions que fins i tot han inclòs el veto al líder de la formació morada, que va renunciar a formar part del govern espanyol per a desbloquejar les negociacions.

La presència d’Iglesias, per tant, no era l’únic entrebanc a l’hora d’arribar a un acord entre ambdues formacions. De fet, ara l’equip de Sánchez ja només posa sobre la taula un govern monocolor socialista. A hores d’ara no es pot parlar de serrells pendents en l’acord, sinó de dos models radicalment oposats: un govern 100% socialista o un govern que integre ministres de la confluència d’esquerres. I cap dels equips sembla disposat a moure’s de la seua posició.

Si els ‘esculls’ no se salven en una negociació exprés i dilluns vinent no hi ha cap de l’executiu espanyol, caldrà marcar ja al calendari una nova cita amb les urnes el dia 10 de novembre. Per Tots Sants començaria la campanya electoral.

Comparteix

Icona de pantalla completa