Diari La Veu del País Valencià
L’ambaixador britànic aposta per seguir amb l’Erasmus siga quin siga el desenllaç del Brèxit

ALACANT. L’ambaixador del Regne Unit a l’estat espanyol, Simon Manley, ha apostat perquè el programa d’intercanvi d’estudiants universitaris Erasmus seguisca en el futur “siga quina siga” la futura relació del seu país amb la UE després del Brèxit.

L’ambaixador ha participat en la jornada ‘Espanya i Gran Bretanya: una mirada al futur’, celebrada a la Casa Mediterráneo d’Alacant, demarcació on resideixen uns 90.000 britànics, el 25% de tots els que viuen a l’estat espanyol, als quals se sumen cada any uns dos milions de turistes.

El diplomàtic ha qualificat d'”èxit increïble” el programa Erasmus i sosté que “hi ha possibilitats per a treballar en una col·laboració en el futur” perquè seguisca endavant “siga quina siga la situació del país”.

Com a exemple, Manley ha afegit que tothom coneix joves que han participat en el programa Erasmus i que han vist com “les seues vides han canviat” a través d’un major coneixement d’altres països i ciutadans europeus.

Aquest és un dels assumptes pels quals està convençut que està garantida la col·laboració entre el seu país i la UE en el futur, malgrat que és conscient que “una part” dels britànics residents a Espanya continuen tenint “incertesa” sobre les conseqüències del Brèxit.

“Hi ha incertesa per part d’una part dels britànics que viuen ací amb la situació i, per això, intentem explicar la importància de l’acord de retirada, que dona drets als britànics d’ací i als espanyols que viuen al nostre país”, ha relatat sobre el projecte de llei presentat en la cambra britànica per la primera ministra, Theresa May, que encara està pendent d’aprovació definitiva.

En tot cas, ha prosseguit que, per a pal·liar una possible eixida desordenada de la UE, el govern espanyol va aprovar fa unes setmanes un reial decret per a protegir els drets dels britànics que viuen en aquest país, com ocorrerà amb els espanyols al Regne Unit.

Tanmateix, l’ambaixador ha valorat la contribució econòmica i social dels espanyols al país britànic, d’ells uns 4.000 alacantins, per la qual cosa desitja “que es queden al nostre país”.

El diplomàtic ha estat preguntat sobre l’última proposta de la primera ministra, que obri la possibilitat d’un segon referèndum i un acord de llibertat duanera sempre que, prèviament, el Parlament britànic done llum verda al projecte de llei que inclou l’acord d’eixida pactat amb Brussel·les al novembre del 2018. En aquest sentit, Manley ha assegurat que abans que es donen aquestes dues hipòtesis, que no constitueixen “un compromís en elles mateixes”, és necessari que els parlamentaris del país aproven el projecte de llei sobre l’eixida ordenada de la UE.

D’aquesta manera, “s’obrirà la possibilitat d’una segona consulta” o referèndum i també sobre l’opció de continuar amb la unió duanera.

Sense endinsar-se més en la matèria, ha manifestat que no s’ha explicitat el contingut d’eixa possible segona pregunta d’un nou referèndum, del qual ha repetit que no és segur que se celebre.

I en cas que se celebre, l’ambaixador ha apuntat que la pregunta hauria de passar prèviament per la Comissió Electoral, organisme que va ordenar la modificació del contingut per a la consulta de juliol del 2016, ja que considerava que no era prou clara.

També ha opinat que les enquestes publicades al seu país no reflecteixen un canvi substancial en l’opinió pública britànica sobre l’eixida de la UE, fet que provoca que l’hipotètic suport en les urnes dels ciutadans a seguir entre “els 28 no siga tan clar tampoc”.

En la jornada també ha participat el director general d’Integració i Coordinació d’Assumptes Generals de la UE del Ministeri d’Exteriors, José Pascual Marco Martínez, qui s’ha referit al futur de l’Erasmus amb el Regne Unit i ha comentat que Brussel·les preveu una “mesura addicional” per a estendre el programa temporalment perquè, ara com ara, puguen continuar anant el territori britànic els alumnes que ho desitgen.

Comparteix

Icona de pantalla completa