Diari La Veu del País Valencià
Air Nostrum canvia la seua estructura i crearà set societats per a prestar serveis a aerolínies pròpies o de tercers

Air Nostrum canviarà la seua estructura en els pròxims mesos amb la creació de set societats per a evitar duplicitats i que els seus treballadors puguen prestar serveis comuns a altres aerolínies pròpies o de tercers, en una estratègia de consolidació i anticipació al moment “convuls” del sector.

Així ho ha anunciat el president de la firma valenciana, Carlos Bertomeu, en una roda de premsa en la seu després de presentar els canvis a directius, caps de secció i sindicats. El pla permetrà preparar la fusió amb l’aerolínia irlandesa CityJet, a l’espera de l’autorització europea, per a crear “el major grup d’aviació regional d’Europa” i convertir-se en un grup internacional.

La reestructuració afectarà la pràctica totalitat dels 1.500 empleats de l’aerolínia, que passaran a les noves societats conservant la seua antiguitat i “tots els drets laborals”, sense acomiadaments i sota la legislació espanyola.

Tant els pilots com els tripulants de cabina (TCP) romandran “normalment” en Air Nostrum, com exigeix la legislació, mentre que els de nova contractació serviran per a “digerir els pics i balls” en l’arrendament d’aeronaus amb tripulació (wet lease).

La intenció és que també servisca d'”oportunitat” perquè segons comandants puguen operar en altres aerolínies i que els tripulants puguen “mutar” a les connexions amb major demanda. “Encara que passen a una nova empresa, treballaran en el mateix hangar i fent el mateix, però amb més idiomes i clients més diferenciats”, ha il·lustrat Bertomeu.

Les set noves societats independents –cinc de nova creació– són les ja existents ANT (manteniment a Sud-amèrica) i Saimer (de lísing), i les noves Air Nostrum Engineering (manteniment a Europa), Air Nostrum Training (formació de tripulants), Aer Resources Agency (LLAURA, de gestió de personal i suport al vol) i la comercialitzadora Air Nostrum Commercial. La unitat central serà Air Nostrum Global Services, que oferirà serveis tant al grup com a terceres firmes que en requerisquen.

“La intenció no és deslocalitzar”

La marca Air Nostrum mantindrà el nom i continuarà operant com fins ara. Totes les societats tindran la seua seu a València i estaran radicades a l’estat espanyol en un procediment jurídic “molt garantista” que es prolongarà durant tres o quatre mesos. “La intenció no és deslocalitzar, sinó créixer”, ha recalcat el màxim accionista de l’aerolínia.

En principi, al voltant de 360 treballadors de manteniment passaran a AN Engineering i altres 150-160 de serveis a AN Global Services. Aquest sistema segueix el model del departament de Manteniment actual d’Air Nostrum, que des de fa anys fa treballs per als seus avions, els d’altres companyies, reactors corporatius i fins i tot aeronaus militars.

Bertomeu ha descartat que el pla puga seguir processos com el de deslocalització de Ford, amb planta a Almussafes (la Ribera Baixa), i ha insistit que la meta és “contractar clients molt grans”, augmentar la flexibilitat i generar sinergies en un context “convuls” a causa de l’augment del preu del dòlar i la pujada del preu del combustible.

Accionista majoritari en la fusió amb Cityjet

Respecte a la fusió amb CityJet, ha avançat que Air Nostrum serà accionista majoritari del hòlding que eixirà com a resultat i que tindrà “un nom nou – encara per discutir– que capture el millor de cada casa” per a establir “el major grup d’aviació regional d’Europa, amb fins a cent avions”.

Aquest acord es produirà, previsiblement, en els pròxims quatre o cinc mesos, ja que falta l’autorització de competència europea perquè es tracta d’un sector “absolutament regulat”. Ara bé, el president ha puntualitzat que el canvi de l’estructura no es deu únicament a aquesta integració i que “l’organització estava dissenyada per a acabar així en qualsevol cas”.

Preguntat per si l’estratègia respon a la possibilitat que Air Nostrum puga ser absorbida per altres aerolínies, ha posat l’accent que no ha rebut cap oferta i que tampoc no l’està buscant.

Bertomeu ha insistit en la importància de ser ‘consolidador’ i no ‘consolidat’ i ha posat com a exemple el procés que ha seguit l’aviació regional a Amèrica del Nord, amb sol cinc grans “monstres”, i el d’altres regionals que han desaparegut en els últims anys: Si et negues a estar en la foto, acabes morint”.

Recerca d'”un gran player” per a l’AVE

Sobre l’entrada al mercat ferroviari –després de la compra d’Acciona a Ilsa, societat promoguda per la família d’Air Nostrum, per a competir amb Renfe a partir del 2021 als trens AVE–, ha ressaltat a preguntes dels periodistes que el procés està “molt avançat”.

El consorci se centra ara a buscar un soci europeu, “un gran player“, per a replicar la fórmula d’un negoci gran. “No es pot jugar; necessites socis de referència i amb esquena àmplia”, ha asseverat.

Així, encara que la participació de Air Nostrum serà “minoritària”, ha confiat que aniran al costat de dos socis “potents: un espanyol que garantisca la majoria i un altre internacional del sector”.

També ha parlat sobre Plysa, filial d’extinció d’incendis, per a avançar que sumarà dos avions als cinc que ja té i que es presentarà “de forma imminent a almenys un parell de concursos de comunitats espanyols i algun internacional, si pot ser de l’altre costat del continent”.

Augment de la facturació el 2018

A manera de balanç del 2018, a l’espera de la junta amb els accionistes i de tancar l’auditoria, Bertomeu ha avançat que “no ha sigut un mal any” i que Air Nostrum va augmentar la seua facturació a causa del creixement “salvatge” de turistes d’altres mercats.

Comparteix

Icona de pantalla completa