Diari La Veu del País Valencià
Agricultura, la tercera conselleria que més augmenta el pressupost el 2020 amb un 4% més de fons

VALÈNCIA. La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presentat aquest dimarts en les Corts uns comptes que aposten per l’emergència climàtica i la transició ecològica, la restauració forestal i les inversions en infraestructures. La xifra total del pressupost del seu departament per al 2020 ascendeix a 422,68 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 4% respecte a l’anterior exercici i es converteix en la tercera que registra un major creixement.

“Som la conselleria inversora, liderem el creixement en el capítol VI. El 17,39% del pressupost total de la conselleria és per a inversions. No solament per a inversions en infraestructures agràries i ramaderes, sinó també en bona gestió dels recursos hidràulics i entorns naturals”, ha assenyalat la consellera.

Mollà ha desgranat en la seua compareixença les partides més significatives de la seua cartera que inclou importants novetats. A la dotació pressupostària dels nous programes de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, se suma per primera vegada un fons de compensació per danys climàtics de concessió directa o una línia de col·laboració amb els consorcis de residus a través de la campanya “Si més recicles, menys pagues”, que reconeix el sobrerendiment ambiental de les instal·lacions de tractament.

La consellera ha defensat la necessitat de donar suport per a impulsar la batalla contra el canvi climàtic i l’eficiència energètica a escala local, ja que són les ciutats les que concentren les emissions d’efecte d’hivernacle i el consum energètic. Per aquest motiu es destinen 1,7 milions d’euros a desenvolupar programes de lluita contra el canvi climàtic amb entitats locals i més de 2 milions d’euros a acompanyar als municipis en la transició energètica amb la mirada posada en els objectius de descarbonització de l’economia.

Seguretat i xarxa vial

Per part seua, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat en les Corts els pressuposts del seu departament, que ascendeixen a 355,65 milions d’euros, un 1% més respecte al 2019, i dels quals ha afirmat que són “uns pressuposts responsables, rigorosos i realistes, que ens permetran atendre les necessitats i compromisos adquirits i impulsar altres projectes nous”.

L’Agència Valenciana de Protecció del Territori, els instruments territorials supramunicipals, l’Agenda Urbana Valenciana, el manteniment de la xarxa viària amb especial incidència al Baix Segura, l’aposta ferma per la mobilitat i la seguretat dels vianants i usuaris de bicicletes, plans de mobilitat comarcals, l’impuls del transport públic, la millora de la relació entre els ports i les seues ciutats, o l’elaboració d’un Pla Estratègic d’instal·lacions aeronàutiques són algunes de les principals actuacions que recullen aquests pressupostos, segons ha detallat la conselleria.

En l’àmbit territorial, les inversions en infraestructura pública per demarcacions són de 71,38 milions d’euros per a Alacant, 38,15 milions d’euros per a Castelló i 66,45 milions d’euros per a València, que es tradueixen en un 39,20% de les inversions totals per a Alacant, un 22,44% per a Castelló i un 37,39% per a València.

Per programes, la Direcció i Serveis Generals està dotat amb 22,24 milions d’euros i creix un 20,93%; Infraestructures Públiques ascendeix a 149,36 milions d’euros, un 5,11% més; Planificació, transports i logística, dotat amb 161,11 milions d’euros; Ports, aeroports i costes creix un 25,43% i se situa en 14,24 milions d’euros; Urbanisme s’incrementa un 23,01% fins als 6,33 milions d’euros, i Ordenació del Territori i Paisatge augmenta un 23,62% fins als 2,35 milions d’euros.

A més, el conseller ha destacat que “el pressupost destinat a inversions de la Conselleria i entitats adscrites del capítol VI ha augmentat en 65,7 milions des del 2015, la qual cosa suposa un creixement del 53,9%. Els 121,5 milions contemplats el 2015 contrasten amb els 187,4 milions pressupostats en aquest 2020”.

Inversions en política industrial

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha afirmat que els Pressuposts del 2020 de la Conselleria arriben als 443,9 milions d’euros, (0,9% més que en 2018), “per posar el focus en els nostres sectors productius, la innovació en pimes, una indústria digitalitzada i la creació d’ocupació”.

“Amb ells busquem donar estabilitat, continuïtat i confiança als agents econòmics i les empreses, així com donar resposta a les persones que busquen un lloc de treball o bé iniciar una activitat emprenedora”.

Climent ha comparegut aquest dimarts davant la Comissió d’Economia de les Corts per a donar compte dels pressuposts per a l’any vinent de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i de les seues entitats dependents.

El conseller ha explicat que, en el primer pressupost elaborat dins de la X Legislatura, “s’ha de continuar l’impuls de les polítiques ja aplicades que han de donar vol a la transformació de la nostra economia cap a una economia del coneixement”.

Climent ha desgranat els eixos i actuacions de la Conselleria per al 2020 on destaca l’aposta per la indústria i la política industrial amb una dotació de 172 milions d’euros per a projectes com la tercera fase d’implementació del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (35 milions d’euros), amb la incorporació del sector de l’energia com destinatari i el reforç del teixit associatiu industrial amb un increment de l’11%.

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), comptarà el 2020 amb 150,4 milions d’euros per a les àrees d’energia, innovació, parcs empresarials i internacionalització. Les polítiques per a millorar les condicions de treball i el benestar laboral compten amb un pressupost per a l’any vinent de 25,6 milions d’euros per a desenvolupar actuacions com l’Observatori Valencià de Treball Decent, el Pla de Garantia Social i Digna i programes de prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere.

En matèria d’Economia Sostenible, Climent ha destacat les ajudes a projectes d’economia sostenible que experimenten un increment del 46,3% en el seu pressupost, així com un nou conveni amb l’Associació Valenciana de l’Economia del Bé Comú, els Primers Premis d’Economia Sostenible i la continuïtat de les càtedres d’Empresa i Humanisme, d’Economia del Bé Comú, d’Economia Feminista, d’Economia Valenciana i d’Economia Blava.

El 2020, les accions de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum disposaran d’un pressupost de 45,4 milions d’euros. Pel que fa a Labora, el titular d’Economia ha afirmat que es continuarà “promovent un model de servei públic d’ocupació centrat en les persones amb l’objectiu d’avançar cap a un nou model més obert, flexible, dinàmic, pròxim, amb ocupacions i salaris dignes amb un pressupost de 356 milions d’euros que representen un augment del 7%”.

Comparteix

Icona de pantalla completa